Újabb tőrdöfés Európa versenyképességének

2023. 06. 01.

Az Európai Parlament ma szavazott a vállalatokra vonatkozó kötelező magatartási kódexről. Győri Enikő fideszes EP-képviselő rámutatott: „Az irányelv megbénítaná a vállalatokat, miközben teljhatalmat ad az NGO-knak, hogy sakkban tartsák az általuk kipécézett céget. Ez egy rossz megközelítés. Nem helyes, hogy a javaslat lehetővé tenné, hogy a cégek egymás csendőreivé váljanak ahelyett, hogy az érték-és munkahelyteremtésre ösztönözné őket”.

„Az EP javaslata alapján a vállalatoknak olyan dolgokért kell felelősséget vállalniuk, melyekre nincs ráhatásuk. Nem csak a beszállítóik, de azok beszállítóinak a tetteiért is felelősséggel tartoznának. Tarthatatlan, hogy a jogszabály által azt kérjük a cégektől, hogy egymás csendőrei legyenek, ahelyett, hogy az érték- és munkahelyteremtésre koncentrálhatnának” – hangsúlyozta a politikus.

„Európa versenyképessége a bürokráciába fog belefulladni” – mondta Győri Enikő. „A Bizottság korábban ígéretet tett, hogy csak akkor vezethet be az EU újabb, kis- és középvállalkozásokat (kkv) érintő jogszabályt, ha cserébe egyet kivezet, hogy ne növelje tovább a kkv-k adminisztratív terheit, hisz azok bevallottan csökkentik a versenyképességet. A Bizottság ismételten a korábbi ígéreteivel ellentétes javaslattal áll elő” – emlékeztetett a képviselő.

„Csak az elmúlt 5 évben majd’ 150, cégeket érintő jogszabály látott napvilágot. A háború és a szankciók következtében elszabadult infláció, az energiaárak különösen a kkv-kat hozzák nehéz helyzetbe. Most megsegítésükre van szükség, nem pedig adminisztratív és pénzügyi terheik növelésére” – hívta fel a figyelmet Győri Enikő.

Háttér: 2022 februárjában a Bizottság közzétette a vállalati fenntarthatósági átvilágításról szóló javaslatát. Ennek értelmében a vállalatok jogi felelősséget viselnek mindazért, ami a teljes értéklánc során történik, tehát hogy minden partnerük (és partnereik partnerei) megfelel-e egy sor emberi és szociális előírásnak, valamint környezeti fenntarthatósági normának az Európai Unión belül és kívül egyaránt.

Az EP Jogi Bizottság elfogadott jelentése tovább szélesítené az irányelv hatályát. Még a kis- és középvállalatok is szembesülnek ezekkel a kötelezettségekkel, amennyiben a nagyvállalatok partnereiként bekapcsolódnak az értékláncba. A jelentés továbbá megerősítette a vállalatok közvetlen és közvetett felelősségét. A vállalatoknak és leányvállalataiknak a teljes értékláncukban kell kezelniük a káros emberi jogi és környezetvédelmi gyakorlatokat, nem csak azon vállalatok esetében, amelyekkel „közvetlen üzleti kapcsolatban” állnak. A jelenlegi szöveg azt várja el a cégektől, hogy amennyiben valahol az értékláncban valamelyik üzleti partner nem tartotta be a szükséges szabályokat és szabványokat, azzal szüntessék meg az üzleti kapcsolatokat. Továbbá, a civil szervezetek jogosultak a gyanús tevékenységek jelentésére, és ezáltal lehetőségük nyílik a vállalatok tevékenységének irányítására, illetve ellenőrzésére. A szabályok be nem tartása polgári jogi felelősségre vonást, szankciókat von maga után, sőt, még több felelősséget és kötelezettséget is ró az igazgatókra, ami egyértelműen befolyásolná a vállalatok vezetőségének szerepét és a társaságok irányítását.