Az Európai Parlament eltussolná a korrupciót

2024. 04. 25.

Az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön szavazott az etikai normákkal foglalkozó intézményközi testület létrehozásáról. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint Brüsszelnek a másfél évvel ezelőtti, példátlan európai parlamenti korrupciós botrány után nem látszatmegoldásokon kellene dolgoznia, hanem a brüsszeli korrupciót kellene az elsőtől az utolsó ügyig felszámolnia.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta az etikai normákkal foglalkozó intézményközi testületet létrehozó megállapodást. A testület kapcsán több képviselő is felhívta a figyelmet arra, hogy nem értelmezhető, hogy a jelentés mit ért etikai normák alatt. Az európai integráció történetének legsúlyosabb – és máig következmények nélküli – korrupciós botránya immár másfél évvel ezelőtt robbant ki. Az ebben érintettek bűncselekményeket követtek el, és nem holmi etikai előírásokat sértettek meg.

A brüsszeli korrupciós ügyek büntetőjogi, és nem etikai kérdésekről szólnak, így nem az etikai követelmények betartását kellene vizsgálni. A rendszerszintű európai parlamenti korrupcióra a mai napig nem érkezett érdemi válasz az intézmény részéről.

Az etikai vétségek meghatározatlan fogalma nem a bűncselekmények felderítését szolgálja, hanem egy újabb pártpolitikai indíttatású zsarolási eszközt ad a baloldal kezébe.

A júniusi európai parlamenti választásnak a tétje, hogy végre felszámoljuk a brüsszeli korrupciót.