Oktatás és kultúra

Előrelépések az Európai Történelem Háza megvalósításában –  A budapesti Terror Háza szolgálhat mintául

Előrelépések az Európai Történelem Háza megvalósításában – A budapesti Terror Háza szolgálhat mintául

2011. 03. 17.

A z üléssel kapcsolatban a  néppárti politikus ismertette, hogy a közelmúltban megválasztották azt a tudományos csoportot, aki közreműködik a múzeum megvalósításában, illetve kiválasztották a múzeum építészeti tervét. Jelezte egyben, hogy bizonyos finanszírozási nehézségek is felmerülhetnek, hiszen az EP Költségvetési Bizottságában egyes politikai csoportok kritizálják a múzeum megvalósítására elkülönített költségvetési összeget. A vitában részt vevő képviselők többsége szerint a transzparencia érdekében szigorú igazgatást kell felállítani, ugyanakkor nagyobb nyilvánosságot kell biztosítani a programnak.

Az ülésen példamutatónak nevezték a budapesti Terror Háza Múzeum működését, melynek üzemeltetése során szerzett tapasztalatokat érdemes felhasználni az Európai Történelem Háza megvalósítása során. Az EP-képviselőket tájékoztatták, hogy Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával, aki a projektet előkészítő szakértői bizottság tagja is, kiemelkedően jó együttműködés alakult ki.

Bagó Zoltán szerint annak érdekében, hogy mindegyik politikai csoport jól fogadja a kezdeményezést, a múzeum állandó kiállításának politikailag semlegesnek kell lennie.

Háttér:

Az Európai Történelem Háza című kezdeményezés állandó kiállítás keretében hivatott bemutatni Európa történelmét, különös tekintettel annak XIX–XX. század történetére. Az új európai intézmény felállításának gondolata két évtizedre nyúlik vissza. Az útjában álló nehézségek azonban késleltették a terv megvalósulását, mert az egyes tagországok nehezen tudtak megegyezni bizonyos kérdésekben. A múzeum a tervek szerint 2014. június előtt nyílna meg.