Hírek

Baloldali kampány az adónövelésért és az adót csökkentő tagállamok megbüntetéséért

2021. 10. 06.

Az Európai Parlament (EP) a mai plenáris ülésén megvitatta a káros adózási gyakorlatokkal kapcsolatos uniós politika reformjáról szóló jelentéstervezetet. Győri Enikő, fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, hogy a baloldali jelentés az adócsökkentést támogató és megvalósító tagállamoknak, mint amilyen Magyarország is, üzen hadat.

A fideszes politikus plenáris felszólalásában rámutatott: Európa versenyképességben folyamatosan lemarad Kína és az Egyesült Államok mögött: „Az Uniónak éppen a kiegyensúlyozott és versenyképes adórendszerek kialakítását és fenntartását kellene támogatnia, hogy felzárkózzon a globális versenyben”. Győri Enikő aláhúzta: „Magyarország az egyik legjobb példája annak, hogyan lehet adócsökkentés révén növelni az állami bevételeket, az uniós átlag feletti gazdasági növekedést és csökkenő munkanélküliséget elérni.”

A magyar képviselő elmondta, hogy bár a jelentés igyekszik pozitív szlogenek mögé bújni, lényegében mégis egy ideológiai alapú nyomásgyakorlás: „Rendkívül fontos az adócsalás és az adóelkerülés elleni küzdelem, azonban a Parlament ismét cél- és szereptévesztésben van. Az adópolitika tagállami hatáskör, hadd hívjam fel erre újfent a baloldal figyelmét”. Győri Enikő figyelmeztetett: „Az adócsökkentést támogató és megvalósító országok, mint Magyarország támadása, illetve egymás pellengérre állítása, amit a baloldali jelentés szorgalmaz, csak ellenségeskedést szítana a tagállamok között. Ha a benne foglaltak megvalósulnának, romlana a versenyképességünk és az Unió belső egysége. Örülnék, ha végre baloldali képviselőtársaim is megértenék: nem a segélyezés, hanem a munkaalapú társadalom, az alacsony adók segítenék az európai gazdaság magára találását, s ösztönöznék a vállalatokat arra, hogy az Unió területén maradjanak”.

Háttér: Az európai baloldal az adózás területén az elmúlt időszakban kétféleképpen is igyekszik nyomást gyakorolni. Egyrészről szüntelenül az adóemelés mellett kampányol. Amennyiben létrejönne az általuk erőltetett 15 százalékos globális minimumadóról szóló megállapodás, az uniós jogszabályok értelmében az EU-n belül jelentősen szigorodna a vállalati adópolitika. Sőt, a nemzetközitől jóval magasabb társasági adót követelne az EU az itteni vállalatoktól. Ez erősen rontaná az Unió versenyképességét, legfőképp pedig az uniós székhelyű vállalkozások nemzetközi érvényesülését. Ezzel párhuzamosan a baloldal a tagállamoktól az uniós intézmények felé történő hatáskör elvonást erőltet, adóharmonizáció fedőnéven. A jelentésnek a káros adózási gyakorlatokról, az adóelkerülés és adócsalás elleni fellépésről kellene szólnia, valójában azonban az adócsökkentést támogató országokra irányuló nyomásgyakorlásról szól.