Az Európai Parlament Észak-Macedónia EU-integrációjának egyik legelhivatottabb támogatója

2021. 03. 18.

Járóka Lívia, a Nyugat-Balkánnal fenntartott kapcsolatokért felelős EP alelnök vezette csütörtökön az Észak-macedón Köztársaság parlamentjének újonnan megválasztott tagjai számára szervezett virtuális tanulmányutat, melynek célja az EP működésének, hatásköreinek megismertetése, valamint az EU bővítéspolitikai kérdéseinek megvitatása volt.

Járóka nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az EU-ban az Európai Parlament Észak-Macedónia EU-integrációjának egyik legelhivatottabb támogatója. „Az EP-képviselők folyamatosan napirenden tartják a csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdését, emlékeztetik a tagállamokat a kétoldalú viták mielőbbi rendezésére és a befagyasztott tárgyalások folytatására. Észak-Macedónia eddig is elkötelezett híve volt az együttműködésnek, a problémák megoldásának. Az EP számára elsődleges a párbeszéd fenntartása a balkáni partnerekkel” – erősítette meg a fideszes politikus.

Járóka Lívia, az EP első roma származású alelnöke személyes kéréssel is fordult az észak-macedón képviselőkhöz, a romák helyzetére fókuszálva. „A COVID-19 járvány a legsérülékenyebbeket sújtotta a legjobban, súlyosbítva a fennálló egyenlőtlenségeket, tovább növelve a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatát. Együtt kell működnünk annak érdekében, hogy konkrét eredményeket érjünk el a romák számára egész Európában. Szeretném, ha a szegénység és a diszkrimináció elleni harc terén is fő szövetségesükként tekintenének ránk” – zárta személyes sorait a politikus.

Háttér: Észak-Macedónia kezdeményezésére a balkáni országok 2019 júliusában fogadták el a Poznani Nyilatkozatot a térség és az EU-s tagállamok roma közösségeinek integrációjában való együttműködésre a csatlakozás folyamatában. Az EP Észak-Macedónia jelentése, melyet a plenáris a következő héten vitat meg kiemeli a demokrácia megerősítését, a korrupció elleni küzdelmet, valamint a jogállamiság, a jószomszédi kapcsolatok és a regionális együttműködés megerősítését, mint a legfontosabb célokat a csatlakozó országok számára. A virtuális tanulmányút szervezője az EP Demokráciatámogatási és Választási Koordinációs Csoportja, mely politikai iránymutatást és felügyeletet biztosít az Európai Parlamentnek a demokrácia és az emberi jogok előmozdítása érdekében, valamint a nyugat-balkáni parlamentek támogatását is.