Oktatás és kultúra

A Toni Erdmann a 10. Lux-díj győztese

2016. 11. 23.

Ma adták át az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a Lux-díjat, melyet idén a Toni Erdmann című német, osztrák, román film nyert. Bocskor Andrea, a Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke, gratulált a rendezőknek és elmondta: “Az Európai Parlament kiemelten fontosnak tartja a művészet és a kulturális élet támogatását, elsősorban az európai alapértékek, aktuális társadalmi problémák népszerűsítése a fő célunk. Ezek sorában kiemelt szerepe van a filmművészetnek, mely a vizualitás eszközével képes értékeket közvetíteni, nevelni, véleményt formálni”.

Az idei győztes alkotás egy félig nyugdíjba vonult apa és munkamániás lánya összetett kapcsolatának bemutatásával napjaink vállalati kultúrájának világába kalauzol el. A depressziós apa és lánya közötti elhidegült viszonyt ábrázoló egyedülálló tanulmány az emberség harsány diadala, amelynek segítségével a rendező a mindennapjainkra jellemző viselkedési módok széles skáláját és még annál is többet ragad meg.

A Toni Erdmann mellet a Lux-díj döntőjébe idén Claude Barras Életem Cukkiniként (svájci, francia produkció), valamint Leyla Bouzid Felnyitom a szemem (francia, tunéziai, belga, egyesült arab emírségi produkció) című filmje került.  A három filmmel lehetőségünk nyílik az identitását kereső fiatal generáció szemén keresztül a legkülönfélébb helyzetekben érzelmes történetekbe betekinteni: az arab tavasztól kezdve egy árvaházon át egészen a vállalati szféráig. “Idén a tematikai sokszínűség mellett a filmek formanyelve is különböző, hiszen egy animációs film is bekerült a győztes alkotás közé” – mondta el Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő.

A három döntős filmet az EU mind a huszonnégy hivatalos nyelvén feliratozták és a Lux-filmnapok keretén belül mind a 28 uniós tagországban bemutatják. A filmeket Európa-szerte, így Budapesten is bemutatták a Lux-filmnapok keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban. “A cél az, hogy bemutassuk az európai filmek sokszínűségét és gazdagságát, valamint az, hogy ezek a filmek minél több európai polgárhoz eljussanak, és vitaindítók legyenek az aktuális társadalmi kérdésekről“ – hangsúlyozta a néppárti képviselő.

Háttér: Az Európai Parlament immáron 10 éve minden évben a Lux-díjjal tünteti ki a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, illusztrálja Európa sokszínűségét és rávilágít az európai filmművészet értékeire.