Hírek

Támogatnunk kell a kis- és középvállalkozásokat a fenntartható működés megteremtésében

2021. 07. 14.

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára plusz források híján kihívást jelent a fenntartható működésmódra való átállás, ezt a problémát helyezte középpontba az  olaszországi Generali Csoport tegnapi kerekasztal-beszélgetése. Győri Enikő, fideszes EP-képviselő beszédében rámutatott: „Társadalmi és környezetvédelmi szempontokból is fontos a vállalatok fenntartható működésének kialakítása. Ebben támogatnunk kell őket. Továbbá a követelmények és szabályok megalkotása során figyelembe kell vennünk a kkv-k speciális szükségleteit és az európai vállalatok versenyképességére gyakorolt hatást.”

A pénzügyi támogatások odaítélésében egyre inkább előtérbe kerül a vállalatok fenntarthatóságának vizsgálata. Győri Enikő kiemelte: „Rendkívül fontos, hogy a kisvállalkozások is hozzájussanak a megfelelő pénzügyi forrásokhoz, amelyre jó lehetőséget kínálnak az innovatív, zöld és egyéb fenntartható pénzügyi megoldások. Azonban a fenntartható finanszírozás megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a most készülő besorolási rendszer egyszerű és világos legyen, és ne különböztesse meg hátrányosan a kkv-kat”.

Győri Enikő rámutatott: „Nem felülről, központosított szabályok alapján kell diktálni az átállást a fenntarthatóságra. Ez a megközelítés számos további adminisztrációs terhet rakna a kkv-k vállára. Az európai baloldal által erőltetett szigorú, egységesített környezeti, társadalmi és cégvezetési kritériumok, valamint a kötelező vállalati magatartás kódex például kimondottan káros a kkv-k versenyképességére”.

A magyar képviselő elmondta, hogy a kkv-k számára a szakértelem és információ hiánya is akadályt jelent a fenntarthatósághoz vezető úton: „Magyarország ezt már felismerte, ezért helyreállítási és ellenállóképességi tervében kiemelt figyelmet fordít az oktatásra és az ingyenes képzésekre”.

Háttér: Az kkv-k adják az Európai Unió vállalkozásainak 99%-át, és kiemelt szerepet töltenek be az ellátási láncban is. A koronavírus válság ezt a szektort rendkívül megviselte. Ehhez párosul a fenntarthatóságra való törekvés környezeti, társadalmi és irányítási szinteken. Habár a szektor igényeit egyre inkább felismerik, mégis sok esetben elmarad a rájuk szabott megoldások kialakítása. A jelenleg uniós szintről indított, újabb és újabb követelmények fokozzák a kkv-k adminisztrációs terheit és többleterőforrást igényelnek, amiben a szektor nem bővelkedik. A fenntarthatóságot támogatva felelősségteljes szakpolitikára van szükség, amely nem hagyhatja figyelmen kívül a kkv-k igényeit és versenyképességét. A kormányzati kezdeményezéseken túl azonban egyre nagyobb szükség van a magáncégek bevonására is. Ennek egyik jó példája a Generali EnterPRIZE díj is.