Hírek

Észszerű zöldítést a válság alatt!

2020. 11. 13.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén elfogadta állásfoglalását az Európai Zöld Megállapodáshoz kapcsolódó beruházási tervről. A becslések szerint a klímasemlegesség megvalósításához a következő évtizedben legalább 1 billió euró értékű fenntartható beruházásra lenne Európának szüksége. A FideszKDNP európai parlamenti képviselői szerint ez kizárólag felelősségteljesen, a tagállami sajátosságokat szem előtt tartva valósulhat meg.

Győri Enikő, az EP Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságának (ECON) tagjaként hangsúlyozta: „Az EU elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re a világ első klímasemleges kontinensévé váljon.A cél közös, de a zöldítés eltérő kihívások elé állít minden tagállamot. Eddig Magyarország kiemelkedően vette ezeket az akadályokat: 1990-hez képest már 32 %-kal csökkentette a széndioxid-kibocsátását, míg egyes tagállamok azt növelték. A teljesítmény és a lehetőségek tehát országonként eltérőek; így rendkívül fontos, hogy az Európai Unió ne központi diktátumokat írjon elő, hanem tartsa tiszteletben a tagállami sajátságokat”.

Már az is épp eléggé megköti a tagállamok kezét, hogy a következő hétéves uniós költségvetés és helyreállítási alap 30%-át kötelezően az éghajlatváltozás elleni küzdelemre kell fordítani. Ezen felül az Európai Parlament még további 10%-ot különítene el környezetvédelmi célokra. Ezzel szemben a válság alatt még fontosabb lenne a nagyobb mozgástér biztosítása. Most minden működőképes projektet támogatnunk kellene, hogy a lehető leghatékonyabban tudjunk fellépni a vírus negatív következményeivel szemben: menteni az emberéleteket, a vállalatokat és a munkahelyeket.

Deutsch Tamás, a Regionális Fejlesztési (REGI), illetve a Költségvetési Bizottság (BUDG) tagja kiemelte: „A mai napon az Európai Parlament kísérletet tett, hogy kijelölje az egyetlen helyes utat Európa környezetbarátabbá tétele felé. Az erről szóló állásfoglalásba pedig számos ponton intézményi hatáskörén túlterjeszkedve sikerült olyan kérdéseket is beleerőltetnie, amelyeknek köze sincs az eredeti témához. Különösen aggasztó, hogy a Néppárt ismét nem találta meg a saját hangját, csak sodródott a baloldallal. Így az EP baloldali többsége ellenállás nélkül haladhat a felé, hogy a végletekig leszűkítse a tagállamok mozgásterét és még azt is megszabja, hogy hogyan kell elkölteni a forrásokat az éghajlatváltozás elleni harcra. Ezért a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja, bár az eredeti célkitűzéssel egyetért, tartózkodott a végszavazásnál. Ahogy hazánk már bizonyította, a versenyképesség megőrzése mellett, észszerű keretek között is lehet haladni a klímasemlegesség felé. Mi a továbbiakban is ezt az utat járjuk.”