Energiapolitika

Uniós energetikai szabályozás: középpontban a fogyasztók

2008. 06. 18.

A jogszabály megszületése a magyar fogyasztók számára is előrelépést jelenthet. Ez már csak azért is fontos, mivel Magyarországon a legkisebb mértékben sem érvényesülnek a fogyasztóvédelmi szempontok. Bár az energetikai piacnyitás megindult, a lakosság mind a mai napig homályos ismeretekkel rendelkezik a szolgáltató váltás feltételeiről, valamint az őket megillető jogokról. A most elfogadott törvénycsomag egyik legfontosabb eleme, hogy szigorú követelményeket támaszt az energiafogyasztók tájékoztatása terén. Meggyőződésünk, hogy az információhoz való hozzáférés biztosítása a fogyasztók védelmének talán legfontosabb eszköze. A törvénycsomag elfogadása a fentiek mellett elősegítheti a leginkább rászoruló rétegek védelmét is. A legkiszolgáltatottabb fogyasztók támogatása kiemelt feladat, hiszen az energiaárak megugrása a szegénység egyik legfontosabb előidézőjévé vált az elmúlt években.

Úgy véljük, hogy a fogyasztók jogait a minél teljesebb verseny szavatolja a leginkább. Éppen ezért folytatni kell az egységes, versenyző európai energiapiac megteremtésére irányuló erőfeszítéseket. Az energiacsomag megszületése jelentős esemény ebben a folyamatban.

Az Európai Parlament a jelentések elfogadásával fontos lépést tesz a hatékonyabb szabályozás irányába. A javaslatcsomag úgy biztosítja a verseny élénkülését, hogy közben javítja az ellátás biztonságát is. Elfogadása egyúttal lehetővé teszi, hogy az európai fogyasztóknak a jövőben ne kelljen az elégtelen szabályozás miatt megfizethetetlen árakkal szembesülniük.