Esélyegyenlőség és szociális ügyek

Új típusú magyar-belga tapasztalatcsere fogyatékosságügyben

Új típusú magyar-belga tapasztalatcsere fogyatékosságügyben

2011. 09. 21.

A brüsszeli székhelyű CREB (Centre de Jour pour Enfants Handicapés non scolarisés) intézet elismertségét mutatja, hogy korábban a belga királyi pár is tett már ott látogatást. Az eseményen részt vett a budapesti Pető Intézet munkatársa, Daróczy Eszter is, aki a megjelenteknek egy rövidfilmben mutatta be a világszerte elismert intézet fejlesztő-segítő, konduktív pedagógia módszerét. Daróczy beszédében kiemelte, hogy a Pető Intézet hagyományai, kidolgozott módszere a magyar szakemberek sok évtizedes munkáján alapulnak.

A rendezvényen a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő és az európai uniós intézményeknél dolgozó szülők felkérték Kósa Ádámot egy olyan szülői közösség létrehozásának támogatására, melynek célja a fogyatékossággal élő gyermekek megsegítése. Az Európai Parlament Fogyatékosságügyi munkacsoportjának elnöke válaszában kiemelte, hogy megtiszteltetésnek tekinti a felkérést és ígéretet tett a közösség létrehozásának támogatására.

Kósa Ádám a látogatás végén rámutatott: "A társadalomnak meg kell értenie azt a jelenséget, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek jellemzően olyan családokba születnek, ahol a fogyatékosság ismeretlen". "Éppen ezért támogatni kell az olyan kezdeményezéseket, melyek a szülők és a szakemberek közvetlen kapcsolatát, illetve a mindennapi élethelyzetek jobb megismerését, megértését szolgálják" – zárta gondolatait a néppárti politikus.