Alkotmányügy, állampolgári jogok, bel- és igazságügy

Szocialista riogatás és képmutatás az Európai Parlamentben

Szocialista riogatás és képmutatás az Európai Parlamentben

2011. 05. 10.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője, mostanában feltűnően aggódik a magyarországi és az európai demokrácia és sajtószabadság helyzetéért, ahogy tette ezt tegnap esti felszólalásában is. Tabajdi Csabát korábban ez a harcosság azonban sajnálatosan nem jellemezte akkor, amikor a Gyurcsány-kormány alatt azonosítószám nélküli rendőrök békés tüntetőket vertek össze és kínoztak meg, szocialista politikusok médiumokat bojkottáltak vagy éppen újságírókat rabosítottak.

A képmutatás igaz Göncz Kinga volt szocialista kormánytagra is. Göncz Kinga tegnap esti felszólalásában a gyöngyöspatai eseményekről is beszámolt, azt azonban már megfeledkezett megemlíteni, hogy a radikális erők magyarországi megerősödése az országot a gazdasági csőd szélére sodró és annak egyre súlyosbodó problémáit kezelni képtelen korábbi szocialista-liberális kormányok tevékenységének következménye volt. Göncz Kinga arról sem tett említést, hogy az egyes szélsőséges csoportok megerősödését, azok tevékenységét a szocialista kormány – annak tagjaként pedig Göncz Kinga – tétlenül nézte. S miközben a szocialista felzárkóztatási és integrációs programok sorra kudarcba fulladtak, a kormány a rendőrség lezüllesztésével a vidéki lakosságot magára hagyta. Göncz Kinga akkori kormánytagként vajon tett-e ezen folyamatok ellen?

A tegnap esti MSZP-s rágalomáradathoz a szlovák szocialista (Smer) Monika Flašíková Beňová is csatlakozott. Vajon aggódott-e a képviselőasszony az emberi jogok és a jószomszédi kapcsolatok miatt, amikor saját pártja a szélsőségesen nacionalista és kirekesztő Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal kormányzott, a felvidéki magyarok jogait súlyosan korlátozó nyelvtörvényt fogadott el, vagy amikor Sólyom László volt köztársasági elnököt nem engedte Szlovákia területére belépni?

A fentebbi szocialista riogatásokkal szemben, a Fidesz-KDNP kormány, ellentétben a szocialista-liberális kormányokkal, tiszteletben tartja a demokratikus és emberi jogokat, köztük a gyülekezési jogot és a sajtószabadságot. A Fidesz-KDNP kormány, szemben a korábbi szocialista vezetéssel, keményen és határozottan fellép mindenfajta kirekesztő, erőszakos csoporttal és tevékenységgel szemben, a közrendet a rendőrség megerősítésével helyreállította, a roma lakosság felzárkóztatása érdekében romaügyi államtitkárságot hozott létre és európai stratégiát indít. Az új magyar kormány szintén különös hangsúlyt fektet a jószomszédi kapcsolatokra, melyek az elmúlt egy év diplomáciai erőfeszítéseinek köszönhetően jelentősen javultak. A jelenlegi Fidesz-KDNP kormány tehát igyekszik mindazokat a hibákat és mulasztásokat helyrehozni, amelyeket a korábbi szocialista kormányok örökségül hagytak. Göncz Kinga, Tabajdi Csaba és Monika Flašíková Beňova által a magyar kormánnyal szemben megfogalmazott riogatások képmutatóak és azokat a Magyar Néppárti Képviselőcsoport a leghatározottabban visszautasítja.