Alkotmányügy, állampolgári jogok, bel- és igazságügy

Az EP elfogadta eljárási szabályzatának módosítását

2016. 12. 13.

Schöpflin György, a néppárti frakció alkotmányügyi koordinátora szerint leginkább az Európai Parlament érdeke, hogy az eljárási szabályok felülvizsgálatával hatékonyabb, átláthatóbb és elszámoltathatóbb legyen az EP az állampolgárok felé, valamint a Lisszaboni Szerződésnek megfelelően ezzel a modernizálással valódi társ-jogalkotóvá váljon.

„Az eljárási szabályzat felülvizsgálata hosszadalmas, két éves szakmai előkészítő munkát igényelt, és amíg elméletben mindannyian egyetértünk a változtatásban, addig a gyakorlatban ez valakinek már nincs ínyére” – mutatott rá Schöpflin az EP-n belüli ellentétekre.

Kiemelte, hogy egy komoly szakmai munka gyakorlati megvalósulása az új eljárási szabályzat. „Elutasítani ezt a professzionális munkát felér a legrosszabb fajta populizmussal, azzal a populizmussal, amit más kontextusban ugyan, de nap, mint nap visszautasítanak ebben a Házban” – hívta fel a figyelmet a fideszes EP-képviselő a szélsőbaloldal színjátékára.

Annak ellenére, hogy a szélsőbaloldali frakció megpróbálta még az utolsó pillanatban is elhalasztani a házszabály módosítását, az EP végül nagy többséggel megszavazta a reformokat. „Az új eljárási szabályzatnak köszönhetően a Parlament még elszámoltathatóbb, feladataira még fókuszáltabb lesz” – hangsúlyozta Schöpflin György, az Alkotmányügyi Bizottság néppárti koordinátora.