Esélyegyenlőség és szociális ügyek

Siket politikusokról készült dokumentumfilm

Siket politikusokról készült dokumentumfilm

2011. 09. 30.

Siklósi Beatrix az MTI-nek elmondta: másfél évvel ezelőtt, tavaly márciusban merült fel az ötlet, hogy siketekről készítsenek filmet.

    "Schmitt Pállal ebédeltünk Brüsszelben, a találkozón jelen volt Kósa Ádám is. Megismerkedtünk vele és fantasztikus történetével: ő az egyetlen siket képviselő az Európai Parlamentben. Úgy éreztük, meg kell mutatni, hogy fogyatékkal is jelentős karriert lehet befutni" – mesélte a film előzményeit a rendező. Hozzátette, hogy a koncepció akkor vált teljessé, amikor kiderült, a magyar Országgyűlésbe is bekerült egy siket képviselő Tapolczai Gergely személyében.

    A rendező kiemelte: a film főként a két politikus életéről szól. "Egy olyan világba szeretnénk elvinni a nézőket, amely kívülről zártnak tűnik. Ezeket a falakat szeretnénk lebontani azzal, hogy megmutatjuk, miként élnek, milyen kihívásokkal szembesültek életük során. Számukra ez nem volt tabu téma, hiszen közszereplőként hozzászokhattak a nyilvánossághoz" – válaszolta Siklósi Beatrix arra a kérdésre, mennyire volt nehéz rábírni a film szereplőit a forgatásra.

    A 75 perces, digitális kamerával rögzített filmben igyekeztek minél több siket embert megszólaltatni, felkerestek például egy siket szépségversenyt, beszéltek Ádám Alexandrával, aki megnyerte a versenyt, később pedig hetedik helyezést ért el a világversenyen. A filmben szerepelnek siket színészek és sportolók is. "Kilátogattunk Diósjenőre, ahol egy ottani intézetben szintén siketek és nagyothallók élnek. Egy fantasztikus produkciót rögzíthettünk, a Honfoglalás című film zeneszámát adták elő jelnyelven" – mesélte az alkotó.

    Megszólaltattak olyan embereket is, akik nem siketek, de döntési pozícióban vannak, hatással tudnak lenni a fogyatékkal élők életére. Interjút készítettek például Schmitt Pál köztársasági elnökkel, Lázár Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével, Szájer Józseffel, az Európai Parlament néppárti frakciójának alelnökével, valamint Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament jelenlegi elnökével.

    "A film a halló emberek számára készült, de természetesen a siketek is élvezhetik, hiszen végig jelnyelven és feliratozva is követhető" – emelte ki a rendező.

    Siklósi Beatrix elmondta, hogy a filmet szeretnék a hazai mozikban, valamint Brüsszelben is vetíteni. Hozzátette, hogy kiadják DVD-n, és "megkóstoltatják" a nagyobb televíziókkal is. "Még gondolkodunk azon, lehetne-e folytatni a filmet" – fogalmazott a rendező, aki szeretné folyamatosan fókuszban tartani a témát.