Energiapolitika

Nem elég átlátható a Mol eladása

Nem elég átlátható a Mol eladása

2009. 04. 02.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a képviselő úgy fogalmazott: az osztrák OMV és az orosz vállalat megállapodása a januári gázválság után újabb pofont jelent a közös uniós energiapolitikának.

Gyürk András elmondta: a váratlan tranzakció ékes bizonyítéka a tagállamok megosztottságának és egyben újabb figyelmeztetés is. Hiába beszél az Unió a közös energia szükségességéről, ha a tagállamok ellentmondásosan cselekszenek – hangsúlyozta.

Ha az EU nem tud egységes hangot megütni a létfontosságú energiapolitikai kérdésekben, úgy továbbra is a megosztási törekvések áldozatává válik – zárta felszólalását a politikus.

A közlemény szerint a képviselő úgy véli, a Mol-részvények eladását nem lehet csupán piaci megállapodásnak tekinteni, mivel a hasonló ügyleteket általában magas szintű kormányzati egyeztetések kísérik. Ezért a politikus szerint a magyar kormány felelőssége is felmerül. A kabinetnek ezért mihamarabb számot kell adnia arról, hogy szó esett-e a Mol-részvények sorsáról a márciusi moszkvai látogatáson.

(MTI)