Rendezvények

2024. május 14.

Helyszín:

Idő: 2024. május 14. |

Deutsch Tamás tisztelettel meghívja Önt a dél-alföldi “Magyar Kézműves Remek”-díjas népi iparművészek kiállítására 2010. október 5-6. Duna-vásár Baden-Württemberg Tartomány Állandó Képviselete az EU mellett, 60-62 Rue Belliard B-1040, Brüsszel.

A Duna-vásáron a Dél-alföldi Régióval, jellegzetes kézműves mesterségeivel, valamint tipikus ételeivel és italaival ismerkedhetünk meg. “Magyar Kézműves Remek”-díjjal elismert népi iparművészek mutatják be hagyományos technikával készített, egyben a mai kor igényeinek megfelelő népművészeti alkotásaikat.

Ambrus Sándor fazekas
Magyarország “fazekasfővárosában”, Hódmezővásárhelyen 47 éve foglalkozik a fazekas mesterséggel. Jellegzetes stílusa szervesen épül a korábbi helyi hagyományokra. Míves és a mai lakáskultúrába kiválóan illeszkedő, jól használható tárgyakat készít, amelyeket számos díjjal ismertek el. Műhelye kiállítóterem és múzeum is, ahol rendszeresen fogad látogatókat és a társ-kézművesek számára kiállításokat rendez.

Chappon Adrienne a Hódfó Hímző Műhely vezetője és Juhász Istvánné hímző
A (hódmező)vásárhelyi hímzések a legrégebbről fennmaradt magyar népi hímzések közé tartoznak. E hagyományos népi tevékenységet folytatja Juhász Istvánné közel negyven éve, melynek során a többszörösen kitüntetett helyi népművészeti szövetkezet részlegvezetőjeként is dolgozott.
A Hódfó Hímző Műhely 1995-ben alakult. Vásárhelyi hímzéssel készült termékeivel népművészeti kiállítások állandó szereplője és számos szakmai díj nyertese.

Debreczeni János szövő, textiltervező
A takács szakma elsajátítását követően, lakóhelye, Mezőberény és környéke szőtteseit kutatta. Ezek alapján, több évtizedes munkája eredményeként önálló formavilágot alakított ki, magyar, német és szlovák motívumok felhasználásával. Munkájának eddigi legnagyobb hazai elismeréseként 2009-ben Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Kocsor Imréné kosárfonó
Saját tervezésű kézműves termékei között az apró kosaraktól a egyedi bútorokig mindenféle használati tárgy megtalálható. Szép, egyszerű formájú munkái a mai modern lakásban is remekül megtalálják helyüket. Fűz és fa összedolgozásával készített egyedi bútoraiért a szakma legnagyobb hazai elismerését kapta.

Szabóné Tóth Hilda tűzzománc készítő
A festészet alapjait Svájcban tanulta, Magyarországon tovább képezte magát, így ismerkedett meg az üvegfestés és a tűzzománc-készítés technikájával. 2001-ben hozta létre saját tűzzománc-műhelyét, itt készült munkái nagy sikerrel szerepelnek hazai és külföldi kiállításokon.

Szakál László citerakészítő és szólista
Immár ötven éve játszik citerán, 1997 óta pedig készíti is ezt a jellegzetes magyar népi hangszert. Citeráival és szólistaként egyaránt számos elismerésben részesült. Külföldi szereplései alkalmával számos európai országban fellépett, sőt az általa készített hangszerek még a tengerentúlra is eljutottak.

Tarjányi József késes
Négy generáció családi hagyományait folytatva, 1986 óta készít késeket, tőröket és bicskákat. Az átadott tapasztalatokat tanulmányaival egészítette ki, és így a hagyományt modern ismeretekkel ötvözve készíti többszörösen díjazott népi iparművészeti termékeit. Lenyűgöző a kések sokfélesége, ami funkciójuknak megfelelő formai változatosságukból és a kivitelezés egyediségéből fakad.

A kiállítás ideje alatt mesterségbemutatóval és dél-alföldi kóstolóval várjuk kedves vendégeinket.