Esélyegyenlőség és szociális ügyek

Létrejött az összefogás az új fogyatékosságügyi stratégia sikere érdekében

Létrejött az összefogás az új fogyatékosságügyi stratégia sikere érdekében

2011. 01. 13.

A konferencia célja az összefogás megteremtése volt a stratégia minél sikeresebb végrehajtása érdekében. Viviane Reding, az Európai Bizottság egyik alelnöke előadásában kiemelte, hogy a stratégia sikeréhez nélkülözhetetlen a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ Egyezmény ratifikálási folyamatának lezárása. Ez az EU részéről 2010. december 23-án megtörtént, ugyanakkor a tagállamok egy része még nem tette ezt meg. A stratégiát a tagállamoknak kell megvalósítaniuk, amihez az Európai Bizottság minden segítséget megad, ugyanakkor az Európai Parlament erős nyomására is szükség van.

 


A résztvevő EP-képviselők elsősorban a Strukturális Alapoknak a fogyatékossággal élők számára történő jövőbeni fejlesztésekkel kapcsolatos felhasználásáról, az EU2020 által kitűzött foglalkoztatáspolitikai célokról és a hozzáférés javítását célzó intézkedésekkel kapcsolatos tervekről érdeklődtek. Kósa Ádám, aki a fogyatékosságügyi stratégiáról kialakítandó európai parlamenti álláspont jelentéstevője lesz,  üdvözölte a dokumentumban szereplő európai akadálymentesítési intézkedéscsomag kezdeményezésének tervét, és hangsúlyozta, hogy az európai közbeszerzések területén a fogyatékos emberek foglalkoztatására és az akadálymentesítés szempontjaira különös figyelmet kell fordítani a jövőben.

 


A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a stratégia végrehajtásában különleges felelőssége van az Európai Parlamentnek, az Európai Bizottságnak valamint a tagállamokat összefogó Európai Tanácsnak. "Ellenben a tényleges megvalósítás a tagállamokon múlik, így Magyarországon is felül kell vizsgálni az eddigi irányt és összhangot kell teremteni az európai és a nemzeti szint között" – emlékeztetett a fideszes európai parlamenti képviselő. A civil érdekvédelmi szervezetek szerepe itt különlegesen fontos lesz, a folyamatos szakmai impulzusok, megvalósítható javaslatok, finanszírozható ötletek legjobb forrásai maguk az érintettek, így az ő bevonásuk a stratégia végrehajtásába elengedhetetlenül fontos.

 


"Bebizonyosodott, hogy a Fogyatékosságügyi Munkacsoport az a fórum, amely képes olyan összefogást létrehozni az EU-s intézmények és a civil szervezetek között, melynek köszönhetően a stratégia sikeresebb lehet, mint az előző" – értékelte a konferenciát Kósa Ádám. "Az pedig különösen megtisztelő, hogy az Európai Parlament nevében én készíthetem el az álláspontot a stratégiával kapcsolatban, melynek sikerében nagyon bízom" – tette hozzá a néppárti képviselő.

 

                             
Háttér:

Kósa Ádám eddig több mint 13 alkalommal fordult közvetlenül az európai intézményekhez a fogyatékos emberekkel kapcsolatos európai politika alakítására irányuló felvetéseivel és kezdeményezéseivel. Témakörei között megtalálható a fogyasztóvédelem; a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény hatálya; az állami és a KKV-kra vonatkozó támogatáspolitika; a jelnyelv használata; az akadálymentesesítést célzó közlekedéspolitika (beleértve a akadálymentesen használható járművek, gépkocsik beszerzésének támogatását); az uniós és kohéziós források hatékonyabb és integráltabb felhasználása, illetve a fogyatékos emberek által lakott monstre lakóintézmények átalakítása is. Az általa elkészítendő 10 éves fogyatékosságügyi stratégiáról szóló jelentés idén tavasszal kerül az Európai Parlament elé.