Esélyegyenlőség és szociális ügyek

Kósa Ádám szóbeli kérdése az Európai Bizottsághoz

2009. 10. 20.

Kósa Ádám felszólalásának szövege:

A megváltozott munkaképességű munkavállalók egyre nagyobb mértékű elbocsátása, továbbá a nyújtható költségvetési támogatások és különösen a bértámogatások (az un. maximális támogatás-intenzitás 75%-ra változtatott) mértékének 2009. január 1-től történő csökkentése (Európai Bizottság 800/2008/EK rendelete) alapján válságos helyzet teremtődött.

A költségvetési megszorítások miatt áldozatul eshetnek a fogyatékossággal élő emberek számára biztosított források felhasználása is. A befizetett bírságok kifizetése (pl. rehabilitációs hozzájárulásokból befolyó összegek) is zárolhatók, mint ahogy ez történt Magyarországon is, amelyek egyébként a fogyatékossággal élők munkahelyteremtésére lettek elkülönítve. Eközben a fogyatékos embereket tömegével rúgják ki a munkahelyeikről, arra hivatkozva, hogy egyébként önmagában véve csökkent a bértámogatás mértéke és ezért az Európai Unió a hibás, amivel én nem értek egyet, mert az Európai Bizottság kifejezetten rögzítette, hogy megfelelő és alkalmas intézkedéseket kell tenni a változtatásokkal egyidejűleg.

A konkrét kérdésem:

– az Európai Bizottság hogyan kívánja a pénzügyi válság időszakában a fogyatékossággal élő munkavállalók jogait (munkahelymegtartás, egyenlő munkáért egyenlő bért) védeni egy tavaly, még a világválság előtt kiadott rendelettel?