Esélyegyenlőség és szociális ügyek

Kiteljesedik a szabad munkaerő-áramlás

Kiteljesedik a szabad munkaerő-áramlás

2011. 04. 29.

Május elsejével az utolsó két régi tagállam – Ausztria és Németország – is feloldja átmeneti korlátozó intézkedéseit a 2004-ben csatlakozott nyolc új tagállam munkavállalói előtt. Így a cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, szlovák és szlovén munkavállalók az Európai Unió teljes területén szabadon dolgozhatnak majd. Annak ellenére azonban, hogy az uniós szabad munkaerő-áramlás pozitív hatásairól számolt be az Európai Bizottság és több kutatóintézet jelentése is, a 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia munkavállalóival szemben továbbra is átmeneti korlátozó intézkedéseket alkalmaz több tagállam.

Őry Csaba, a 2010-es foglalkoztatási iránymutatások jelentéstevője szerint a szabad munkaerő-áramlás ösztönzése egész Európa számára kiemelt fontosságú, hiszen az a versenyképességet, a foglalkoztatást és a gazdasági növekedést egyszerre fokozza, valamint szintén megkerülhetetlen az EU 2020 gazdasági stratégia eredményes végrehajtása érdekében. "Éppen ezért mindent meg kell tennünk, hogy a bolgár és romániai munkavállalók is mihamarabb szabadon vállalhassanak munkát az  Európai Unió egész területén, mely által az egységes és szabad uniós munkaerőpiac megvalósulhat" – hangsúlyozta Őry Csaba. A fideszes EP-képviselő egy európai parlamenti jelentésben már 2006-ban szorgalmazta a munkavállalók szabad mozgását korlátozó átmeneti rendszer megszüntetését.

A május elsejei munkaerő-piaci nyitás jelentőségét az is mutatja, hogy számos magas szintű rendezvényt szerveztek a témában. Tegnap a magyar soros elnökség szervezésében egy gödöllői konferencián a szociális biztonsági rendszerek modernizált koordinációját vitatta meg számos szakértő, melyen többek között Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter; Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért, valamint a társadalmi befogadásért felelős biztos; valamint Mario Monti, volt belső piaci biztos mellett Őry Csaba is felszólalt. Az előadók egyetértettek, hogy a tagállami szociális biztonsági rendszerek megfelelő uniós szintű koordinációja minden európai munkavállaló érdeke, és egyben a valódi munkavállalói mobilitás megvalósulásának záloga.