Alkotmányügy, állampolgári jogok, bel- és igazságügy

“Heller nem először mond furcsákat Magyarországról”

“Heller nem először mond furcsákat Magyarországról”

2011. 03. 04.

Hankiss Ágnes a lapnak elmondta: Heller Ágnes "elfogultsága akkor is tetten érhető volt, amikor visszautasította Bagó Zoltán képviselőtársam azon közlését, hogy Magyarországon nyolc évig az Apró-klán és az ő leszármazottaik az államigazgatás csúcsán voltak" – mondta Hankiss Ágnes.

Hankiss felhívta a figyelmet arra, hogy a Veszélyben van-e a magyar demokrácia? című vitában az EP-ben Heller Ágnes úgy fogalmazott: liberális értelmiségiként szólal meg. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint viszont annak nyomán, amit Heller 2006. október 23-ról mondott, vitatható, hogy a filozófus valóban liberális-e, hiszen nyilvánvaló és közismert emberi jogi sérelmeket tagadott.

M. Szabó Imre dokumentumfilmes, aki az Október 23. Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért elnöke, emlékeztetett arra, hogy 2006-ban a Fidesz nagygyűlésén az 1956. októberi forradalmi hősökre emlékező tömegre lovas rendőrökkel, állig felfegyverzett, azonosítószám nélküli rohamosztagokkal rontottak rá.

"A szemünk előtt verték, rugdosták a tüntetőket. Egy megbilincselt, tehát védekezésképtelen fiatalembernek a rendőri osztag parancsnoka szándékosan törte el az ujját. A minap végül el is ítélte a bíróság a vadászpuskás osztag vezetőjét, aki eltörte egy tüntető ujját" – hangsúlyozta M. Szabó.

"Az Országos Mentőszolgálat 128, az ÁNTSZ 150 civil sebesültről adott tájékoztatást. Az áldozatok beszámolói arra engednek következtetni, hogy az ÁNTSZ-statisztikában megjelenteknél jóval több könnyű sérülés történt. Az utcai támadások következtében 134 esetben következett be súlyos sérülés: 14 szemkilövés, 39 fejlövés, 39 nyak-, nyakivéna-lövés, 16 esetben gerincsérülést okozó lövés az alapítvány adatai szerint. Ennél egyébként jóval több ártatlan magyar ember sérült meg, ám közülük sokan nem mertek elmenni orvoshoz" – nyomatékosította a dokumentumfilmes, megjegyezve: a Nemzeti Jogvédő Alapítványnál nemrég jelentkezett egy vak fiatalember, akit közvetlen közelről hátba lőttek a rohamrendőrök, mindezt fényképfelvétel is igazolja. M. Szabó Imre mindezek fényében felszólítja Heller Ágnest, "vonja vissza a rendőri terrortámadások sérültjeit sértő kijelentéseit, és kövesse meg a megalázott áldozatokat".

Emlékezetes, hogy idén januárban további 10,6 millió forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte a Fővárosi Bíróság a Készenléti Rendőrséget annak a férfinak a perében, akinek a 2006. október 23-i, budapesti tüntetésen gumilövedékkel maradandó fogyatékosságot okoztak. Peren kívüli egyezségben 4,4 millió forintot már megkapott.

(Magyar Hírlap-fidesz.hu)