Energiapolitika

Gyürk: egyre mélyebbre ássuk magunkat

Gyürk: egyre mélyebbre ássuk magunkat

2009. 08. 29.

Nemzeti energiastratégia híján csak sodródunk, és egyre mélyebbre ássuk magunkat a gödör alján állva – mondta fogalmazott Gyürk András a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület által rendezett konferencián a képviselő úgy vélekedett: a kormány csak sodródik az eseményekkel, miközben megpróbálja kifürkészni Brüsszel nem létező közös energiapolitikáját. Ebben a helyzetben csak olyan részérdekek érvényesülhetnek, amelyeknek újabb és újabb ezer-kétezer megawattos gázerőművek építési engedélyének kiadása lesz az eredménye. Vagyis nem teszünk mást, mint fokozzuk amúgy is tekintélyes függőségünket az orosz gázszállítótól.

Gyürk állítja, hogy ebből a zsákutcából a kitörést nem az energetikai ágazat maradékának privatizációjában kellene keresni. Éppen ellenkezőleg, ami még állami tulajdonban maradt, azt bent kell tartani a közös vagyonban. Az energetikai privatizáció ugyanis korántsem nevezhető eddig sikertörténetnek. Elkótyavetyéltük a legértékesebb elemeit az állami tulajdonnak, s ráadásul a kormányzat semmit sem tanult ennek a folyamatnak a tapasztalataiból. Még a privatizációs technikákat sem sikerült annyira kicsiszolni, hogy a Vértesi Erőművet el tudják adni.

Mivel az energiapolitika nem áll össze darabonként, olyan nemzeti energiastratégiára lenne szükség, amely érdekeink érvényesítésének eszköze lehetne a nemzetközi színtéren is. Ehhez nyilvánvalóvá kellene tenni a magyar lakosság előtt a piacnyitás előnyeit, s a szolgáltatóknak kellene versenyezniük a fogyasztókért, és nem fordítva. Másrészt az energiahatékonyságot kellene a politika központjába állítani, mert az a legolcsóbb, ha nem kell az energiát felhasználni. A stratégia csak akkor lehet nemzeti, ha földgázfüggőségünk fokozatos enyhítését tűzi ki céljául. Növelni kell a zöldenergia szerepét is, olyan jogi és gazdasági környezetet teremtve, amely elvezethet ahhoz, hogy ezek az energiaforrások támogatások nélkül is megéljenek a piacon. S végül mielőbbi eredményt hozó társadalmi párbeszédet kell folytatni az atomenergia további szerepéről.

(forrás: Magyar Hírlap)