Esélyegyenlőség és szociális ügyek

Fogyatékossággal élők „Szabadságmenete” Strasbourgban

Fogyatékossággal élők „Szabadságmenete” Strasbourgban

2011. 09. 14.

A több száz fogyatékossággal élő ember részvételével kétévente megszervezett szolidaritási menet célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a fogyatékossággal élő európai polgárok jogaira és elvárásaira.

Az Európai Parlamentben megtartott konferencián dr. Kósa Ádám, az EP Fogyatékosügyi Munkacsoportjának elnöke rávilágított a követelések fontosságára, és biztosította a résztvevőket a parlament elkötelezettségéről. Ezt az a tény is bizonyítja, hogy a mai nap során a néppárti frakció legnagyobb üléstermében, teljesen akadálymentes körülmények között tanácskozhattak a résztvevők.

"Ideje túllépni a jogok deklarálásán, most már konkrét tettekre van szükség" – mutatott rá Kósa Ádám, az EP egyetlen siket képviselője. Hozzátette: "Az Európai Uniónak el kell fogadnia azt a nyilvánvaló tényt, hogy egyre inkább szüksége van a fogyatékossággal élő emberekre, mint a társadalom teljes jogú tagjaira, ehhez viszont először invesztálnia kell. Bizonyos vagyok abban, hogy ez sokszorosan meg is fog térülni."


Háttér: Mint ismeretes, Kósa Ádámnak a fogyatékossággal elő emberek mobilitását és társadalmi befogadását célzó jelentéstervezete számos, a mozgás szabadságát, illetve a határokon átnyúló szolgáltatások elérhetővé tételét biztosító rendelkezést tartalmaz. A jelentésről az EP plenáris ülése várhatóan két hét múlva szavaz.