Alkotmányügy, állampolgári jogok, bel- és igazságügy

Fideszes EP képviselők az Unió felelősségéről

Fideszes EP képviselők az Unió felelősségéről

2009. 09. 04.

A képviselők tájékoztatták az Európai Parlament és a többi EU-intézmény döntéshozóit a páratlan incidensről. Kiemelték azt a tényt, hogy a szlovák szocialisták és soviniszták alkotta Fico-kormány nem csupán civilizálatlanul és két EU-tagállam kapcsolatában megengedhetetlen módon  cselekedett, hanem uniós jogelveket sértve hányt fittyet a személyek szabad áramlásának elvére is.

Mivel itt nem egyszerűen két ország közötti, hanem európai szintű problémáról van szó – amely európai szintű megoldást igényel –, a Fidesz európai parlamenti képviselői elvárják, hogy az európai intézmények megszólaljanak az ügyben. Ennek érdekében Gál Kinga képviselőasszony kérdéseket intézett a Tanácshoz és a Bizottsághoz, amelyekben az iránt érdeklődik, hogy a szlovák magatartás mennyiben összeegyeztethető az érvényben lévő uniós jogelvekkel.

Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke, Szájer József delegációvezető és Gál Kinga képviselőasszony a Balázs Péter külügyminiszterhez címzett levelükben hangsúlyozták, hogy a magyar érdekekért végzett munka csak akkor lehet eredményes, ha a magyar kormány – kihasználva az uniós eljárási lehetőségeket – megfelelő határozottsággal cselekszik. A tagállamok kormányainak kezében vannak ugyanis azok az eszközök, amelyekkel az európai intézményrendszert reagálásra lehet kényszeríteni a hasonló esetekben.