Alkotmányügy, állampolgári jogok, bel- és igazságügy

Fel kell számolni a nemek közötti bérkülönbségeket

Fel kell számolni a nemek közötti bérkülönbségeket

2012. 03. 14.

 

A százegyedik nemzetközi nőnap alkalmából munkareggelin fogadta José Manuel Barroso és Viviane Reding az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának tagjait. A megbeszélésen Járóka Lívia, a szakbizottság alelnöke a nők és férfiak közötti bérszakadék felszámolását és a veszélyeztetett helyzetben lévő nők helyzetének javítását nevezte az egyik legfontosabb feladatnak. Ez a csoport ugyanis fokozottan ki van téve az elszegényedés és a többszörös diszkrimináció veszélyének. A Járóka Lívia továbbá reményét fejezte ki, hogy a pénzügyi konszolidációt célzó intézkedések nem szorítják majd háttérbe a társadalmi befogadásra tett erőfeszítéseket, hanem a tagállamok igyekeznek azt a fenntartható munkahelyteremtéssel összefüggő beruházások révén előmozdítani.

Járóka rámutatott: a kirekesztett és hátrányos helyzetű közösségek egy olyan kihasználatlan munkaerő-tartalékot képeznek, amelynek kiaknázása jelentős gazdasági növekedést eredményezne az államadósság-válság következtében is zsugorodó gazdaságokban. A képviselő e célból szorgalmazta, hogy az Európai Bizottság vállaljon hangsúlyosabb szerepet az EU2020 stratégia keretében elkészítendő nemzeti reformprogramok koordinációja és a célkitűzések összehangolása terén.

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén elfogadta a nők és férfiak közötti egyenlőség kérdésével foglalkozó jelentést, amelynek néppárti témafelelőse Járóka Lívia volt. A dokumentum számos előremutató javaslatot fogalmaz meg a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítására, ám ugyanakkor sok olyan rendelkezést is tartalmaz, amelyek sértik a szubszidiaritás elvét.