Energiapolitika

Európai energiaügy: költségvetési források 2013 után

2011. 02. 01.

"A következő hétéves kerettervben is szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni az épületek energiahatékonyságának fokozására, valamint a tagállamok közötti energiahálózatok összekötésére. Továbbra is prioritás az európai parlamenti képviselők nagy többsége által is támogatott Nabucco gázvezeték megépítése" – mondta Günther Oettinger energiaügyi biztos.

Surján László a Politikai Kihívások Bizottságának néppárti főtagja kifejtette: "Öröm, hogy az energiaügyi biztos által megfogalmazott tervekkel már most összhangban vannak a magyar uniós elnökség célkitűzései. A Magyarországot Szlovákiával összekötő gázvezeték megépítése, az épületek energiahatékonyságának javítása, az energiaellátás forrásainak és szállítási útvonalainak diverzifikálása közös uniós érdek".

Háttér:

A Politikai Kihívások Bizottsága az Európai Parlament különbizottsága, amely a 2013 utáni uniós pénzügyi kerettervről szóló parlamenti álláspont kidolgozásáért felel.

A különbizottság hatásköre:

a) a Parlament politikai prioritásainak meghatározása a 2013 utáni többéves pénzügyi keretterv számára, jogalkotási és költségvetési szempontból egyaránt;

b) a 2014. január 1. utáni időszakra vonatkozó uniós célkitűzések eléréséhez, valamint az uniós politikák végrehajtásához szükséges pénzügyi források felbecslése;

c) a következő többéves pénzügyi keretterv időtartamának meghatározása;

d) e prioritásokkal és célkitűzésekkel összhangban javaslattétel a jövőbeli többéves pénzügyi keretterv felépítésére, megjelölve az Unió tevékenységének főbb területeit;

e) útmutató készítése a többéves pénzügyi keretterv egyes fejezetei közötti és fejezetein belüli kiadásokhoz kapcsolódó források indikatív elosztásához, a prioritásokkal és a javasolt kerettel összhangban;

f) az uniós költségvetés finanszírozási rendszerére vonatkozó reform és a kiadások felülvizsgálata közötti kapcsolat pontos meghatározása ahhoz, hogy a Költségvetési Bizottság megbízható alappal rendelkezzen a többéves pénzügyi keretterv folyó tárgyalásokhoz.