Esélyegyenlőség és szociális ügyek

Erősödő európai összefogás fogyatékosságügyben

Erősödő európai összefogás fogyatékosságügyben

2011. 06. 10.

Az Európai Fogyatékosságügyi Stratégiáról az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) ősszel adja ki értékelését. A jelentéstévő az Európai Fogyatékosügyi Fórum elnöke, Yannis Vardakastanis. Az EGSZB a véleményezési folyamatának részeként kérte fel Kósa Ádám fideszes EP-képviselőt, aki a téma európai parlamenti jelentéstevője, hogy ismertesse a saját véleményét az európai szintű folyamatokról.

A néppárti politikus előadásában kiemelte, hogy a jelentések kidolgozása során az ún. „Semmit rólunk, nélkülünk!” elvet továbbra is szem előtt kell tartani, mert maga a stratégia is csak akkor lehet erős és hatékony, ha az érintettek javaslatai meghallgatásra találnak és a gyakorlatban is átültetésbe kerülnek. Kósa Ádám ezzel összhangban az EP elé kerülő jelentése kapcsán az európai és a magyarországi civil szervezetek véleményét hangsúlyosan vette figyelembe.

Az EGSZB üdvözölte a Kósa Ádám által elkészített jelentést, a benne foglalt kezdeményezések a szervezetben pozitív visszhangra találtak. Az Európai Parlament állásfoglalását várhatóan harmonikusan egészíti majd ki az EGSZB ősszel elkészülő véleménye. Az Európai Bizottság ezáltal erőteljes, egy irányba mutató javaslatokat fog kapni, amelyek a jövőbeli lépések alapjai lehetnek.


Háttér: Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) vállaltan a híd szerepét tölti be az európai uniós intézmények és a szervezett civil társadalom között. Az 1957-ben alapított EGSZB érdekképviseleti munkája során a munkaadók, a munkavállalók, a civil szervezetek és különböző társadalmi csoportok szemszögéből vizsgálja és véleményezi az európai jogalkotási folyamatokat.