Esélyegyenlőség és szociális ügyek

Elnökségi siker a Roma keretstratégia elindítása

Elnökségi siker a Roma keretstratégia elindítása

2011. 06. 24.

A magyar uniós elnökség nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretéről szóló következtetéseinek egyhangú elfogadásával az Európai Tanács ma történelmi lépést tett. A magyar kormány törekvéseinek köszönhetően a Tanács elfogadta az Európai Parlament kulcsajánlásait. "Ez a megegyezés mérföldkő a romák társadalmi befogadásában, s lehetőség a jövőbeni európai munkaerő-piaci kihívások kezelésében" – hangsúlyozta Járóka Lívia, ez EP egyetlen roma származású képviselője.

Az Európai Bizottság áprilisi közleményéhez hasonlóan ez a dokumentum is átveszi az Európai Parlament márciusi jelentésének számos ajánlását, így a nemzeti kapcsolattartók kijelölését, a támogatási eljárások egyszerűsítését, valamint a pontos számokon alapuló szilárd ellenőrzési rendszer kiépítését az eredmények értékelése végett. A területi célzás elve – azaz a fejlesztések hátrányos helyzetű kistérségekben való összpontosítása – és a bővítési dimenzió, azaz a tagjelölt országok bevonása a stratégia végrehajtásába szintén helyet kaptak a következtetésekben. A dokumentum megerősíti továbbá, hogy a Bizottság feladata értékelni a nemzeti cselekvési programokat benyújtásukat követően, majd pedig évente jelentést írni a célok eléréséről és az integráció folyamatáról.

"A dokumentum elfogadása a magyar soros elnökség elévülhetetlen érdeme. Most a tagállami kormányokon sor, hogy megalkossák saját programjaikat a stratégia végrehajtására és valóra váltsák ezeket a célokat az Európai Parlament és az Európai Bizottság felügyelete mellett. Ez nem csak a 10 millió európai roma, hanem egész Európa érdeke"- húzta alá Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője.