Esélyegyenlőség és szociális ügyek

Életeket menthet az akadálymentes 112-es segélyhívó szolgáltatás

Életeket menthet az akadálymentes 112-es segélyhívó szolgáltatás

2011. 09. 13.

A kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság terjesszen elő jogalkotási és szabványosítási javaslatokat annak érdekében, hogy a tagállami 112-es szolgáltatás elérése valóban mindenki számára teljes mértékben akadálymentes legyen, kiemelten kezelve a videó-technológiát alkalmazó jelnyelvi, illetve a valósidejű szövegalapú szolgáltatásokat is. A javaslat szorgalmazza továbbá olyan következő generációs 112-es szolgáltatás kifejlesztését, mely teljes mértékben hozzáférhető és megbízható; a készülékektől és hálózatoktól független; s működése a szimultán kommunikáció koncepcióján alapulna.

Az Európai Parlament képviselői egyre gyakrabban teszik tanújelét annak, hogy kiemelt kérdéskörnek tekintik a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelének támogatását.  Kósa Ádám fideszes képviselő kiemelte: határozott törekvése, hogy a siker érdekében a fogyatékos emberekért indult kezdeményezések többpárti összefogásban öltsenek testet. Jelen kezdeményezés négypárti alapon nyugszik: a néppárti frakció részéről Kósa Ádám és a román Marian-Jean Marinescu, rajtuk kívül pedig a liberális Gesine Meissner, szocialista Gianni Pittella, valamint a zöld Eva Lichtenberger vettek részt az előkészítésben.

A kezdeményezés sikeréhez hozzájárulhat, hogy idén júniusban az EP jelenlegi törvénykezési periódusának legnagyobb arányú támogatását szerezte meg az ipari termékek csomagolásának Braille-írással való ellátásának szükségességéről szóló írásbeli nyilatkozat. Ezt a javaslatot is a néppárti Kósa Ádám jegyezte négy, különböző frakcióbeli képviselőtársával együtt. Az akkori indítványt 447-en támogatták, köztük Bokros Lajos kivételével az összes magyar nemzetiségű képviselő.