Alkotmányügy, állampolgári jogok, bel- és igazságügy

Az Európai Parlament felszólította Bolíviát Tóásó Előd emberi jogainak tiszteletben tartására

2013. 11. 21.

Gál Kinga néppárti képviselő már az ügy kezdetétől fogva számtalanszor felemelte szavát Tóásó Előd alapvető emberi jogainak, valamint a tisztességes eljáráshoz való jogának biztosítása érdekében: A témában számos alkalommal intézett kérdést az Európai Külügyi Szolgálathoz, az ügyet felvetette az EP Emberi Jogi Szakbizottságában, valamint számos esetben a legmagasabb szinteken tárgyalt szakértőkkel. Mindezek mellett 2012 júniusában meghallgatást szervezett Brüsszelben Dénes Edit, Tóásó Előd testvérének részvételével. E kitartó munka eredményeként sikerült elérni, hogy az Európai Parlament a legmagasabb, plenáris szinten foglalkozzon az üggyel és határozatot fogadjon el a kérdésben.

A ma délutáni vitában a határozat kezdeményezőjeként Gál Kinga felszólalásában hangsúlyozta: "Az ártatlanság vélelme, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog a legalapvetőbb emberi jogok közé tartozik. Tóásó Előd és Mario Tadic uniós állampolgárokat több mint 4 éve tartják fogva önkényesen Bolíviában, rendre megsértve az általános nemzetközi emberi jogi normákat. Bolívia pedig még saját jogszabályait is semmibe vette az előzetes letartóztatásban tölthető maximális időt illetően". A fideszes képviselő felszólította a bolíviai hatóságokat, hogy azonnali hatállyal helyezzék szabadlábra Tóásó Elődöt, és tartsák tiszteletben az általánosan elfogadott nemzetközi emberi jogi normákat.

A négy frakció által közösen beterjesztett határozat szövegét a vitát követően megszavazták, így az ENSZ önkényes fogva tartásokat vizsgáló munkacsoportjának véleménye után újabb nemzetközi határozat született az ügyben. Ugyanakkor az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság vizsgálata is folyamatban van, az Európai Külügyi Szolgálat pedig a legmagasabb diplomáciai szinteken tartja napirenden az ügyet a Bolíviával való hivatalos kapcsolataiban. "Remélem, hogy ilyen sokrétű nemzetközi nyomással sikerül előrelépést elérnünk Tóásó Előd ügyében, hogy szabadlábon védekezhessen az ellene felhozott vádak ellen, és független, tisztességes eljárás folyjon le ügyében" – mondta Gál Kinga.

Az Európai Parlament által elfogadott határozat szövege az alábbi linken olvasható.