Energiapolitika

Átfogó beruházások kellenek a cseppfolyósított gáz behozatalához

2016. 06. 15.

Az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság 2016. június 14-i ülésén az ún. téli gázcsomag két javaslatát tárgyalta. Elsőként az európai földgázellátás biztonságát megreformálni kívánó rendelettervezetet vette napirendre, majd a cseppfolyósított földgázra és a földgáztárolásra vonatkozó uniós stratégiát, amely jelentés parlamenti felelőse Gyürk András fideszes EP-képviselő.

A földgázellátásról szóló tervezet célja, hogy egy a 2006 és 2009-es gázválságokhoz hasonló újabb jelentős szállítási kimaradás során egyetlen tagállam védett fogyasztói se maradhassanak földgáz nélkül. Ennek érdekében az új rendelet rögzítené azokat a szabályokat, amelyek biztosítanák, hogy az ellátási válság által legkevésbé érintett tagállamok miként segítenék a leginkább érintetteket.

Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője felszólalásában kiemelte, hogy bár az erősebb regionális együttműködés támogatandó cél, nem szabad elfelejteni, hogy a vészhelyzeti tervezés elsődlegesen tagállami felelősség, ezért az ellátásbiztonságot növelő célok eléréséhez valószínűleg a nemzeti tervek jobb koordinációja is elegendő lehet. A politikus hangsúlyozta, hogy a szolidaritási akciókat csak végszükség esetén célszerű bevetni.

A szakbizottság ezt követően tárgyalta a cseppfolyósított földgázra és a földgáztárolásra vonatkozó uniós stratégiát, amely jelentés parlamenti felelőse Gyürk András. A cseppfolyósított földgáz behozatala megoldást jelenthet az Unión belüli kitermelés várható jelentős csökkenésére, illetve forrásdiverzifikációt eredményezhet azon tagállamokban, amelyek egy beszállítótól függnek.

Gyürk András rámutatott, hogy az elsődleges cél a meglévő infrastruktúra, tehát a már megépített LNG-terminálok és gáztárolók kihasználtságának növelése, de ahol szükséges, el kell végezni a szükséges új beruházásokat is. Gyürk álláspontja szerint: „A leginkább kiszolgáltatott országok LNG-hozzáférését támogatni kell.”

A néppárti politikus hangsúlyozta, hogy LNG-terminálok építése nem elégséges. Ahhoz, hogy az LNG-terminálokkal bíró országokon túl a többi ország is élvezhesse a gázdiverzifikáció pozitív hatásait, ügyelni kell a kapcsolódó vezetékhálózat, az eddig elmaradt összekötő gázvezetékek kiépítésére és kétirányúsítására, valamint a megfelelő szállítási tarifák alkalmazására is.

A jelentéstevő szerint kiemelt figyelmet kell szentelnünk az európai gáztárolóknak, mivel ezek a létesítmények stratégiai jelentőséggel bírnak. Sajnos a legfrissebb piaci kilátások nem támogatják a jövedelmezőséget ebben az iparágban. "Hogy elkerüljük a gáztárolók végleges bezárását, új, innovatív megoldásokon kell gondolkodniuk a döntéshozóknak, a szabályozóknak és a piaci szereplőknek" – figyelmeztetett Gyürk András.

Az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság várhatóan szeptember végén szavaz a cseppfolyósított földgázra és a földgáztárolásra vonatkozó parlamenti jelentésről.

Háttér: A téli csomag (Winter package) négy dossziéból áll az alábbi témakörök szerint: gázellátás-biztonság, energiáról szóló nemzetközi megállapodások, a hűtésről és fűtésről szóló uniós stratégia, valamint az LNG és gáztárolásról szóló uniós stratégia.