Esélyegyenlőség és szociális ügyek

Akadálymentesítés: megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások

2017. 09. 14.

Történelmi lépés a fogyatékossággal élő emberek számára az európai akadálymentesítési jogszabály elfogadása, amely Magyarország számára is könnyebb hozzáférést nyújt majd számos termékhez és szolgáltatáshoz. „Ez azonban csak az első lépés a teljes akadálymentesítés terén” – mutatott rá Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, aki a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagjaként felelt a jelentésért.

 Kósa Ádám, az EP frakcióközi Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának társelnöke a plenáris ülésen rámutatott: „Mindannyian jól tudjuk, milyen szoros kapcsolat van a mobilitás, a fogyatékosság és a társadalmi befogadás között. A kommunikáció, a mozgás és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés szabadsága kulcskérdés abban, hogy a fogyatékossággal élő emberek a társadalom teljes értékű tagjaivá válhassanak”.

A teljes akadálymentesítés irányába történő elmozdulás érdekében az egységes piacon kompatibilis és hatékony megoldásokat kell létrehozni és meg kell könnyíteni azok elterjedését. A közös megoldások ugyanis csökkenteni fogják a költségeket. Ugyanakkor óvni kell az innováció törékeny mozgatórugóit, ellenkező esetben olyan jogszabály születhet, ami csak előír, de nem szolgálja a fejlődést. A néppárti politikus elmondta: siket képviselőként már most rengeteg olyan innováció segíti az életét, melyeket nem jogszabályoknak, hanem a piacnak köszönhet. Ezért fontos az egészséges egyensúly megtalálása.

Kósa Ádám a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság véleményadójaként vesz majd részt az intézményközi egyeztetéseken (trialógus). Kósa a fogyatékossággal élő emberek érdekeit fogja képviselni, s célja, hogy a tervezet minél hamarabb valóban jogszabállyá váljon.