Esélyegyenlőség és szociális ügyek

A teljes foglalkoztatásért tárgyalt Kósa

2010. 09. 29.

A következő hónapokban az Európai Tanács napirendjén szerepel majd többek között a foglalkoztatáspolitikára vonatkozó iránymutatások, illetve az Európai Foglalkoztatási Stratégia. Kósa Ádám szerint mindkét kérdésben különös tekintettel kell lenni a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatására. A néppárti képviselő kitért arra, hogy a következő félévben kialakításra kerülő tagállami foglalkoztatáspolitikai vállalásokban fokozott figyelmet kell majd fordítani a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci problémáira. Kósa Ádám hangsúlyozta, hogy a magyar soros elnökség időszakára több olyan lépést is tervez, amely a hátrányos helyzetben lévő csoportok munkaerőpiaci integrációjára irányul.

A találkozón részt vett Belgium szociális ügyekért felelős államtitkára, Jean-Marc Delizée, aki a civil szervezetek bevonását emelte ki prioritásként, valamint a magyar soros elnökség rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Vargha Ágnes. Vargha kijelentette: céljuknak tekintik az új fogyatékosügyi stratégia elfogadásával kapcsolatos határozott és előremutató tanácsi álláspont kialakítását. A megbeszélésen az Európai Fogyatékosságügyi Fórum vezetője, Yannis Vardakastanis is részt vett.