Alkotmányügy, állampolgári jogok, bel- és igazságügy

A Parlamentnek joga van követni a harmadik országokba irányuló pénzügyi támogatások alakulását

2010. 10. 21.

A "Demokrácia és az Emberi Jogok Európai Eszköze" (EIDHR) az egyetlen olyan pénzügyi eszköze az Uniónak, amely az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia védelmében tevékenykedő harmadik országbeli civil szervezetek működését támogatja; teszi mindezt úgy, hogy a támogatás folyósításához nincsen szükség az adott ország kormányának beleegyezésére. Az eszköz kiemelkedő fontossága miatt a jelentéstevő támogatta a finanszírozási következetlenségek kiküszöbölésére szolgáló eredeti európai bizottsági kezdeményezést.

A tervezet tárgyalása és a szerdai plenáris vita során, képviselőtársaival egyetértésben, Gál Kinga kitartott álláspontja mellett: "A parlamentnek beleszólással kell rendelkeznie az eszköz felhasználását illetően, amikor az Európai Bizottság meghatározza a stratégiát, illetve keretprogramot". "Az Európai Parlamentnek gyakorolnia kell a Lisszaboni Szerződés által kibővült demokratikus ellenőrzési jogát, hogy így rendszeresen ellenőrizhesse a pénzek felhasználását" – emelte ki Gál Kinga európai parlamenti képviselő.

A pénzügyi eszközök kérdéséről a képviselők tovább egyeztetnek a Bizottság és a Tanács képviselőivel. Az ügy várhatóan pár hónapon belül második olvasatban visszakerül az Európai Parlament elé.