Hírek

A kereskedelempolitika eszközeivel egy erős, versenyképes Európáért

2020. 07. 06.

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (INTA) ma megvitatta az EU kereskedelempolitikájának aktuális kérdéseit és kihívásait. Az ülésen Phil Hogan kereskedelmi biztos beszámolt a világkereskedelmet több fronton is felforgató hatásokról: a koronavírus-járvány következményeiről, valamint a már előtte is gondot okozó protekcionista tendenciákról és a kereskedelempolitika fegyverként való csatarendbe állításáról. Az Európai Bizottság mindezek miatt a tervezettnél egy évvel korábban kívánja felülvizsgálni a kereskedelempolitikáját. Győri Enikő fideszes EP-képviselő azt kérte a Bizottságtól, hogy a felülvizsgálat során a munkahelyteremtést és az Unió versenyképességét helyezze előtérbe.

Az ülésen Hogan biztos és a meghívott szakértők, Beata Javorcik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviseletében és Pascal Lamy korábbi kereskedelmi biztos, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) volt vezérigazgatója kifejtették: a kereskedelempolitika felülvizsgálatának több célt kell szolgálnia. Egyrészt mérlegelni szükséges a nemzetközi kereskedelem szerepét a koronavírus-járvány utáni társadalmi és gazdasági helyreállításban. Másrészt, a fő törekvés a kontinens nyitott stratégiai önállóságának megteremtése, tehát Európa külföldtől való függésének csökkentése irányába kell mutatnia. Hogan biztos szerint a koronavírus-járvány rámutatott az Unió gyenge pontjaira. A nyitott stratégiai önállóság szerepe pont az lesz, hogy segítsen az Uniónak fellépni a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen, illetve hogy kiszámíthatóságot és stabilitást hozzon az európai vállalkozások számára.  Európa nem lehet pusztán elszenvedője az eseményeknek; vezető szerepet kell vállalnia az átalakulásban. Mindeközben a fenntartható fejlődés talaján kell újjáépíteni a járvány utáni világot.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő kérte a Bizottságot, erősítse meg, hogy a kereskedelempolitika fő célja továbbra is munkahelyek teremtése, a versenyképesség növelése és általában a gazdasági növekedés elősegítése az Unióban. A politikus hangsúlyozta: „Egy erős és versenyképes Európát szolgáló kereskedelempolitikának két dilemmát is kezelnie kell. Meg kell találnunk az arany középutat, hogy megvédjük az uniós vállalkozókat és piacot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben, miközben nem zárjuk ki a nemzetközi kereskedelem áldásos hatásait. Másodsorban a védvonalaink megerősítésénél is fontos megtalálnunk az egyensúlyt: fel kell lépnünk az európai cégek rosszindulatú felvásárlása ellen, ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy a koronavírus utáni időszakban vállalataink egyik legégetőbb problémája pont a tőkehiány.”

A néppárti képviselő végül kérte a Bizottságot, hogy minden lehetséges külső veszélyforrást kísérjen figyelemmel az európai vállalatok védelmének érdekében. Július elsején életbe lépett például az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada közti szabadkereskedelmi megállapodás (USMCA). Ennek rendelkezései kimondják: ahhoz, hogy egy gépjárművet vámmentesen lehessen eladni az észak-amerikai piacon, az alkatrészek 75%-ának az érintett három ország egyikéből kell származnia. Azonban a  korábbi 62,5%-ról való jelentős emelés miatt félő, hogy kiszorulnak az európai autógyártók a piacról. Győri Enikő kérte a Bizottságot, hogy árgus szemmel figyelje a fejleményeket, és amennyiben az európai cégek érdekei sérülnek, késlekedés nélkül lépjen közbe.

HáttérAz EU kereskedelempolitikáját legutóbb 2015-ben vizsgálták felül. A 2021-re előirányzott legújabb revíziót egy évvel hozták előbbre. A Bizottság ez év júniusában indította útjára a kereskedelempolitikai, valamint a külföldi támogatásokról szóló nyilvános konzultációját. Szeptember 15-ig várják az érintettek véleményét, hogy milyen formát öltsön az Unió új kereskedelempolitikája. Szeptember 23-ig pedig a külföldi állami támogatások miatt versenyelőnyben levő vállalatokkal szembeni fellépésről lehet véleményt mondani. A beérkezett válaszok alapul szolgálnak majd az Unió koronavírus-járvány utáni, céltudatosabb kereskedelempolitikájának megfogalmazásához.