Rendezvények

Zászlók ihletése – textilkiállítás az Európai Parlamentben (videóriport)

Zászlók ihletése – textilkiállítás az Európai Parlamentben (videóriport)

2022. december 05.

Helyszín:

Idő: 2022. december 05. |

Kilenc magyar textilművész alkotásaiból nyilt tárlat az Európai Parlamentben. A kiállítás, amit Schmitt Pál védnökségével rendeztek meg, annak a sorozatnak a része, amelyben a magyar néppárti delegáció hazai művészek bemutatkozásának elősegítésével igyekszik megismertetni a magyar kultúrát Brüsszelben.

Magyar textilművészek már állítottak ki az Európai Parlamentben. Akkor a Folyamat Csoport alkotói mutatkoztak be az unió székhelyén, most Simonffy Márta, Balogh Edit, Zelenák Katalin, Kókai Krisztina, Szabó Erzsébet, Doromby Mária, Makkai Márta, Morvai Ibolya és Kubinyi Anna hozta el alkotásait Brüsszelbe. A textilkiállítás címe : Impressziók, amit az magyaráz, hogy a művészek azt igyekeztek átadni, milyen impressziók, benyomások élnek bennük a nemzetek egyik legfontosabb jelképe, a zászló kapcsán. Az alkotások kiindulópontja ugyanis legtöbb esetben a zászló. Van amikor ez a benyomás a műtárgy végleges formájában is jól felismerhetővé teszi a kiinduló motívumot, van amikor formája, színe csak emlékeztet arra, hogy sajátos, egyéni zászlószerű alkotásról van szó. A kiállítás március havában az 1848-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulója előtt is tiszteleg.

– „A zászló elsősorban a nemzeti identitás kifejezője. Mi magyarok pontosan tudjuk, akár 20 millióan is, függetlenül, hogy merre húzódnak a határok, ha meglátjuk a piros-fehér-zöld zászlót, akkor tudjuk, hogy az kinek szól, és kinek a szent zászlója, jelképe, a magyar nemzeté” – fogalmazott a kiállítás megnyitóján Schmitt Pál, a Fidesz EP képviselője, az Európai Néppárt magyar delegációjának elnöke.

– „Nagyon jó kapcsolatokat ápolunk művészekkel, művésznőkkel Magyarországon, és hangsúlyt fektetünk rá, hogy a lehetőségeinkhez képest a a magyar alkotásokat ide hozzuk, az Európai Parlament épületében bemutatva ezt a sokszínűséget, amivel mi járulunk hozzá az európai kultúrához. Nos, ez akalommal március hónap van, a zászlókra került a sor, mint az egyik legősibb szimbólumára, jelképére az emberiségnek, és különösen mi magyarok büszkék vagyunk a mi trikolorunkra, a piros-fehér-zöld zászlóra. Számunkra nagyon sokat jelent a zászló, és ezt szerettük volna tudatni így, jelképes üzenetként a kollégáinkkal, barátainkkal itt a parlamentben” – magyarázta a politikus, miért is került sor Brüsszelben erre a kiállításra.

– „Változó a világ, hál’ Istennek kevesebbet kell a fronton, katonai célra használni a zászlókat az identitás jelzésére, és többet használjuk olyan dolgokra, hogy elfoglaljuk a Holdat, és kiteszünk zászlót, fölmegyünk a Mount Everest tetejére, vagy akár sportversenyeket, kockás zászlóvat leintünk egy versenyt, vagy turisztikai területen, ahol a jó időt és a rossz időt kék és piros zászlókkal jelzik. De van a gyásznak a zászlaja, van a békének, fekete és fehér szívekkel, és sajnos olyat is láttunk, hogy zászlót égetnek, ez a végső elkeseredés és a gyűlölet jele” – emlékeztetett arra Schmitt Pál, hogy a zászlóhoz milyen sokféle érzelem kapcsolódhat a vilgban.

– „Nekünk magyaroknak még egy lukas zászónk is van, szép szimbóluma annak az erőfeszítésnek és annak a végső elkeseredésnek, amit nem tudtak az 56-os forradalmárok másképp csinálni, minthogy kivágták a kommunizmus szimbólumát a piros-fehér-zöld zászlóból” – idézte fel a politikus az 56-os lobogó emlékét.

– „Ez a kis kiállítás legalább felhívja a figyelmet arra, hogy tartsuk tiszteletben, hogy szeressük a saját zászlónkat, és tartsuk tiszteletben minden nemzet saját identitását” – mondta a kiállítás megnyitóján Schmitt Pál, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

(EUvideohu)