Vízválasztó kongresszus

2007. 05. 19.

„A Fidesznek ez a kongresszusa a jövőről szól, a Gyurcsány-kormány utáni időszakról, ugyanis az új többség már túllépett Gyurcsány Ferencen. Az új többséget már nem érdekli Gyucsány Ferenc és kormánya” – fogalmazott a kongresszus levezető elnöke. A Fidesz kongresszusa azt a programot fogadja el, amelynek segítségével a társadalomban már létrejött új többségnek kormányzati, parlamenti többsége is lesz – hangsúlyozta a politikus. Szájer József közölte: ez a kongresszus az elmúlt időszak legnagyobb jelentőségű politikai eseménye, Magyarország egyik legnagyobb seregszemléje, az ország legnagyobb politikai pártjának, a Fidesznek a tisztújító kongresszusa.

A Fidesz EP-képviselője a kongresszust „a magyar politikai életben vízválasztó” eseménynek nevezte. Közölte: a Fidesz helyi szervezetei 2009 szavazati joggal rendelkező küldöttet delegáltak az eseményre. A párt helyi szervezetei, és számos hazai és külföldi vendég is jelezte részvételét. A Fidesz XXII. kongresszusa nyitott kongresszus, mindenki bemehet, mindenki figyelemmel követheti azt, ami a kongresszusi teremben történik – mondta Szájer József.

Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója bemutatta a sajtónak a kongresszus helyszínét. Elsőként a szavazatszámláló helyiséget tekinthették meg a sajtó képviselői. Itt a vasárnapi szavazások után tízen, a Fidesz kongresszusokon még nem használt vonalkódos technikával számolják majd a szavazatokat. Nyitrai Zsolt kiemelte: e módszerrel optimális esetben urnazárás után egy órán belül tudni lehet az eredményt.

A kongresszus és a hozzá kapcsolódó események a Hungexpo területén két pavilonban zajlanak szombaton és vasárnap. A Fidesz operatív igazgatója érdekességként elmondta: a színpadképet új forma jellemzi, több benne a fém, míg a korábbiakban a plexi dominált. Ez mindenképpen újítás, ám szimbolikus jelentősége nincs – tette hozzá. A két pavilon közötti téren három boxot állítottak fel, amit minden érdeklődő használhat. Egyikben egy riporter kérdéseire lehet elmesélni a Fidesszel kapcsolatos bármilyen élményt, sztorit. A másik vetítőboxban régi Fidesz-rendezvények felvételei tekinthetőek meg a 2002-es Kossuth tértől a mostani évértékelőkig. A harmadikban, a Pesty Fekete Doboz boxában saját filmjeiket vetítik.

Nyitrai Zsolt bemutatta a D pavilon is, ahol a Fidesz szövetségesei mutatkoznak be, „kirakodóvásár keretében” várják az érdeklődőket. A standokon különféle szóróanyagok vannak, beszélgetni lehet a szervezetek képviselőivel, bemutatkoznak az ország fideszes önkormányzatai. Több szervezet különféle kóstolókat is szervez egy-egy magyar tájegység jellegzetes ízeiből. A D pavilon színpadán találkozók, kerekasztal-beszélgetések lesznek a két nap folyamán. Itt a Hír Televízió, a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió standját is megtalálják az érdeklődőt. A pavilonban kapott helyet a Fidesz-termékek boltja is, ahol a párt logójával ellátott sapkákat, pólókat, kulcstartókat, plüssjátékokat lehet vásárolni. A pavilonok előtti füves részen nyugágyakat helyeztek el.

Szájer József elmondta: a 24 órás program sikere érdekében háromszáz szervező és 120 üzemeltető dolgozik. A politikus a kongresszus nagyságrendjét érzékeltetve sorolta az adatokat: 250 négyzetméter aktív videofal, 100 kilowatt hangtechnika, 250 kilowatt fénytechnika, 250 négyzetméter színpadtechnika, 4 ezer méter hangkábel, 2.500 méter videokábel, 12 darab plazmatévé, összesen 25 ezer négyzetméter rendezvényterület, 150 négyzetméter plakát, 4 ezer négyzetméter függönyfelület, ezer négyzetméter szövetségi terület, tv közvetítőkocsik, digitális, műholdas közvetítés, amely közvetlen élő adást biztosít.

Szájer József a gondos felkészülés jeleként elmondta: 500 kilogramm pácolt hússal, 200 kilogramm párolt zöldséggel, 500 darab, 25 féle rétessel, 25 ezer liter sörrel, 1200 üveg borral és 5 ezer adag kávéval várják a vendégeket, akik a déli kapunyitás után folyamatosan érkeznek.

MTI