Hírek

Visszakapták szakbizottsági helyeiket a Fidesz európai parlamenti képviselői

2021. 09. 17.

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén bejelentették, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői visszakapják szakbizottsági helyeiket. Ezzel végre megszűnt az a hónapok óta fennálló antidemokratikus és jogellenes állapot, amely miatt a Fidesz EP-képviselői nem vehettek részt az őket jogszerűen megillető szakbizottsági munkában. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a bejelentéssel kapcsolatban elmondta: „A Fidesz EP-képviselők hónapokon keresztül képviselt, kitartó és határozott álláspontja eredménnyel járt a baloldali többség akaratával szemben: újra részt vehetünk a szakmai munkában, ismét szakbizottságokban is képviselhetjük a magyar érdekeket”.

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén bejelentették, hogy a Fidesz tizenkét európai parlamenti képviselője visszakapja az Európai Néppárti képviselőcsoportból történt kilépéskor elvesztett szakbizottsági helyeiket.

A bejelentéssel kapcsolatban Deutsch Tamás kiemelte: „Az Európai Parlament baloldali többsége rosszindulatú, hibás logika alapján, a tagállamokon folyamatosan a jogállamiságot kéri számon, tagállami jogállamisági problémákról prédikál. Ehhez képest hosszú hónapokon keresztül fenntartott egy antidemokratikus és jogellenes állapotot azzal, hogy nem hozta meg a politikai döntést a Fidesz képviselőit jogszerűen megillető szakbizottsági helyekkel kapcsolatban”.

Hangsúlyozta: ennek a helyzetnek hivatalosan is vége. „Nagy siker ez a bejelentés. A hónapokon keresztül zajló tárgyalásokon képviselt határozott álláspontunk végre eredménnyel járt: az EP baloldali többségének érdekében álló jogfosztott helyzetünknek vége, és mi nyertünk. Minden fideszes képviselőnk újra részt fog venni az EP szakmai munkájában, ismét szakbizottságokban is képviselhetjük a magyar érdekeket!” – jelentette ki a delegációvezető.

A Fidesz európai parlamenti képviselőinek bizottsági tagsága:

Költségvetési Bizottság (BUDG) – Deli Andor;

Az állatok szállítása közbeni védelmével foglalkozó vizsgálóbizottság (ANIT) – Deutsch Tamás;

Külügyi Bizottság (AFET) – Gál Kinga;

Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON) – Győri Enikő;

Ipari, Kutatási, és Energiaügyi Bizottság (ITRE) – Gyürk András;

Az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással foglalkozó különbizottság (INGE) – Hidvéghi Balázs

A rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottság (BECA) – Járóka Lívia;

Foglalkoztatási és szociális Bizottság (EMPL) – Kósa Ádám;

A digitális korban a mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottság (AIDA) – Schaller-Baross Ernő;

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI) – Tóth Edina;

Nemzetközi kereskedelmi Bizottság (INTA) – Trócsányi László.

Továbbá Bocskor Andrea a Kulturális és oktatási Bizottságban (CULT) és Deutsch Tamás a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban (CONT) póttagságot kap.