Oktatás és kultúra

Veszélyezteti a filmipar jövőjét az EB javaslata –  Bagó Zoltán levele Joaquín Almunia biztosnak

Veszélyezteti a filmipar jövőjét az EB javaslata – Bagó Zoltán levele Joaquín Almunia biztosnak

2013. 06. 26.

Az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága a 2013. július végéig megjelenő Filmművészeti Közleményében az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának elvére hivatkozva azt kívánja elérni, hogy a tagállamok saját támogatási szabályaik közül töröljenek bizonyos rendelkezéseket. Ezen rendelkezések szerint a támogatásból csak olyan költségek lennének elszámolhatóak, amelyek az adott támogató országban keletkeztetnek adófizetési kötelezettséget, vagy az adott támogató országban működő vállalkozások, cégek számára lettek kifizetve. "Ha a Bizottság terve ebben a formában valósul meg, nem lehetne megakadályozni, hogy a magyar állam által nyújtott támogatást egy filmprodukció jelentős részében például Csehországban, Romániában vagy Belgiumban költse el, miközben a hazai filmipari szolgáltató cégek megrendelés nélkül maradnak" – hívta fel a figyelmet Bagó Zoltán.
 
Az új közlemény tervezetét már kétszer is nyilvános konzultációra bocsátotta a Bizottság, amely során Bagó Zoltán levélben fordult Almuniához. A képviselő aggályait fogalmazza meg, mivel a tagállamoknak eddig jól működő támogatási rendszereit kellene átalakítani. Bagó hangsúlyozza, hogy a filmipar az adókedvezmény rendszerével kiegészítve olyan kulturális ágazat, amely az állami támogatás révén többletbevételt is hoz a gazdaságba és az államháztartásba. A képviselő a Bizottság közleményében rejlő veszélyekre hívta végül fel a figyelmet, azaz hogy jelentősen visszaesne az európai kontinensen gyártott filmek száma, a filmszektorban több tízezer munkahely szűnhet meg, illetve az Európán kívüli, nagy költségvetésű produkciók olyan helyszíneket keresnének, ahol jelentősebb kedvezményeket kapnak.
 
Háttér: Az Európai Bizottság közleményben teszi közzé (Filmművészeti Közlemény – Cinema Communication) azokat a speciális szabályokat, melyeket a tagállamok filmipari célú támogatásaira vonatkozóan állapít meg.