Környezetvédelem

Verespatak: Tőkés László és Bánki Erik Janez Potočnik környezetvédelmi biztossal tárgyalt

Verespatak: Tőkés László és Bánki Erik Janez Potočnik környezetvédelmi biztossal tárgyalt

2013. 09. 11.

 Tegnap este, Tőkés László strasbourgi parlamenti irodájában, Janez Potočnik és Bánki Erik részvételével megbeszélésre került sor. Bánki Erik képviselő az EP hivatkozott határozatának betartását kérte számon a biztostól, és jelezte, hogy ezt a kérdést a Környezetvédelmi Bizottság napirendjére vetette, amely a következő hetekben tárgyalni fogja.
 
Az előbbiekkel azonos értelemben Tőkés László arra a mély ellentmondásra mutatott rá, mely az EP abszolút többséggel elfogadott határozata, valamint az EB és az egyes tagországok azzal szembeni ignoranciája között mutatkozik. Az európai polgárok demokratikus képviseletének alapelve sérül azáltal, hogy a Bizottság teljességgel figyelmen kívül hagyja a Parlament akaratát – érvelt a képviselő.
 
Janez Potočnik sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Unió alapintézményei között sok más esetben is hasonló ellentmondás tapasztalható. A tagországok hatáskörébe utalt kérdésekben azonban az ő keze is meg van kötve, mint ahogy Románia esetében is csak azt teheti, hogy következetesen ellenőrzi és számon kéri a vonatkozó európai törvények és rendelkezések betartását – hangsúlyozta a biztos.
 
Ezzel együtt, messzemenő megértéséről biztosította a képviselőket. Tegnap reggel telefon felhívta Rovana Plumb román környezetvédelmi minisztert, naprakész tájékoztatást kérve tőle a verespataki bányaterv sorsának alakulásáról és a környezetvédelemre vonatkozó európai előírások betartásáról, valamint a román kormány tényleges álláspontjáról.
 
A miniszter asszony arról biztosította a Bizottságot, hogy az európai törvényes előírásoknak mindenben maradéktalanul eleget tesznek, és a természeti környezet védelmére különleges hangsúlyt fektetnek. Egyben azt is közölte a biztossal, hogy becsléseik szerint Románia lakosságának 75%-a támogatja a verespataki bánya megnyitását. A román miniszter asszony ezen kijelentése finoman kifejezve is kétséges, az országszerte lezajlott heves tüntetések láttán. Potocnik biztos és a néppárti képviselők egyetértettek abban, hogy ilyen társadalmi ellenállás esetén a román kormánynak az engedélyezés kérdésében sokkal körültekintőbben kellene eljárnia.
 
Tőkés László és Bánki Erik képviselők közölték a környezetvédelmi biztossal: kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy a verespataki bányaberuházás megakadályozása közös román–magyar érdek, a cianidos bányászat általános betiltása pedig egy olyan közös európai ügy, amelynek támogatásában elvárják az Európai Bizottság erőteljes támogatását.