Hírek

Věra Jourová sértő kijelentései rombolják az Unió egységét

2020. 09. 29.

Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja a Der Spiegelnek adott interjújában – más méltatlan kijelentések mellett – “beteg demokráciának” minősítette Magyarországot és kétségbe vonta a magyar választópolgárok ítélőképességét. Jourová az elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan kijelentéseivel szándékosan megsértette a magyar embereket, Magyarországot. Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta, hogy a képviselőcsoport a leghatározottabban visszautasítja a kijelentéseket.

“Jourovának mennie kell” – mondta a delegációvezető. Hozzátette: ennek érdekében a képviselőcsoport sürgősségi kérdéssel fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez.


Deutsch Tamás megjegyezte: az uniós biztosok szerződésekből fakadó kötelezettsége, hogy pártatlanul, elfogulatlanul, a “szerződések őreként” lépjenek fel. Věra Jourová nyilatkozata egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a biztos alkalmatlanná vált az objektív és pártatlan biztosi munka ellátására. Az elfogult kijelentései azt mutatják, Jourová képtelen arra, hogy pártatlanul és elfogulatlanul tudjon a tagállamok jogállamisággal kapcsolatos kérdéseivel foglalkozni.


A képviselő hozzátette, hogy hosszú évek óta politikai és ideológiai hidegháborút folytatnak egyes uniós intézmények a tagállamok ellen. Mindez rombolja az Európai Unió egységét. Věra Jourová a hétvégén szintet lépett a tagállamokkal folytatott háborúskodásban, amikor kijelentette, hogy Magyarország “beteg demokrácia”, illetve a magyar polgárok “nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak”. 

“A biztos nyilatkozata durva politikai és ideológia támadás egy egyenjogú és egyenrangú tagállam ellen, ami nem maradhat következmények nélkül” – húzta alá a képviselő. “Ezért a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja sürgőségi kérdéssel fordul Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz, melyben felszólítja, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy mielőbb távozzon a biztosi pozíciójából a feladata ellátására alkalmatlanná váltVěra Jourová.