Kül-és biztonságpolitika

Végre fókuszban Európa külső határainak védelme

Végre fókuszban Európa külső határainak védelme

2015. 12. 15.

A külső határokon ad hoc bevethető európai határőrtest létrehozásáról tett javaslatot az Európai Bizottság. A bejelentést követő vitában Gál Kinga néppárti képviselő üdvözölte, hogy az új bizottsági javaslatcsomag végre a külső határok védelmére összepontosít. "Mára világosság vált, amit a magyar kormány már augusztus óta mond: addig nem tudjuk megoldani a migrációs problémát Európán belül, amíg nem biztosítjuk a külső határainkat. És ez a feltétele annak is, hogy megóvjuk a schengeni rendszert, az Unió legnagyobb vívmányát" – mondta Gál Kinga.
 
A fideszes képviselő szerint a schengeni határok védelme elsődlegesen a tagállamok feladata és felelőssége. Gál Kinga hangsúlyozta: "A belső határok nélküli térséget addig tudjuk fenntartani, amíg működik a külső határ védelme. Ez a meggyőződés vezérelte a Visegrádi Négyek döntését, amikor "Schengen Barátai" néven ismét elkötelezték magukat a külső határok védelme mellett".
 
Gál Kinga hangot adott annak a véleményének, miszerint "üdvözlendő minden javaslat, ami a külső határok védelmét erősíti, hatékonyabbá teszi. Konkrét cselekvésre és a mihamarabbi innovatív megoldásokra van szükség". A néppárti képviselő ugyanakkor óvatosságra és körültekintésre intett a részletek kidolgozásánál a tagállami szuverenitás érzékeny kérdését illetően.