Környezetvédelem

Végleg tiltsák be a cianidos bányászatot Európában!

Végleg tiltsák be a cianidos bányászatot Európában!

2014. 09. 29.

Karmenu Vella máltai szocialista biztos-jelölthöz intézett kérdésében az EP-képviselő emlékeztetett, hogy Áder János indítványára az Európai Parlament 2010. május 5-i határozatában elsöprő többséggel szólította fel az Európai Bizottságot a cianidos bányászati technológiák uniós tilalmának kezdeményezésére. A széleskörű társadalmi és politikai támogatottság ellenére azonban Janez Potocnik korábbi környezetvédelmi biztos a szigorú uniós normákra való hivatkozással mindvégig elzárkózott attól, hogy a határozatnak érvényt szerezzen.
 
Hölvényi György figyelmeztetett: a majdnem 15 évvel ezelőtt történt nagybányai baleset által okozott környezeti és gazdasági károk óta mindannyian jól ismerjük a cianidos bányászati technológiában rejlő veszélyeket. Hangsúlyozta, hogy európai megoldásra, uniós szintű tilalomra van szükség ahhoz, hogy a tiszai ciánszennyezéshez hasonló ökológiai katasztrófa még egyszer ne történhessen meg. Európában ugyanis egyfajta aranyláz van kibontakozóban, s kilenc tagállamban számos új cianidos bányászati projekt vár engedélyre veszélyeztetve ezzel az érintett térségekben élő több millió ember egészséges környezetét.
 
A KDNP EP-képviselője felhívta a biztos-jelölt figyelmét, hogy a cianidos aranybányászat betiltása és az erőforrás-hatékonyság kérdése szorosan összekapcsolódik. Az elektronikai hulladékok újrahasznosítása ugyanis a környezet károsítása nélkül, több munkahelyet teremtve, több értékes nyersanyagot biztosíthatna az európai ipar számára, mint a sokszor akár egész hegyek eltüntetésével járó külszíni bányászat.