Hírek

Véget kell vetni a kárpátaljai romák bántalmazásának!

2018. 06. 26.

Járóka Lívia, az Európai Parlament roma származású alelnöke elítélte a kárpátaljai romák elleni hétvégi atrocitásokat. A fideszes politikus a bántalmazások miatt fellépéseket sürgetve levelet küldött az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács elnökének valamint több, a témában érintett biztosnak.

„A romák még soha nem rettegtek ennyire Ukrajnában, mint most. Elfogadhatatlan, hogy a 21. századi Európában ilyen esetek megtörténnek. Fontos, hogy a felfegyverkezett szélsőségesek nem maradhatnak büntetlenül egy 23 éves fiú meggyilkolásáért és többek megsebzéséért. Az ilyen tettek ellen következetesen fel kell lépni, el kell ítélni és tüzetesen ki kell vizsgálni az ügyet, felelősségre vonva az elkövetőket” – hangsúlyozta Járóka Lívia.

A múlt heti támadás már emberéletet követelt, amelyet meg lehetett volna akadályozni, ha a hatóságok kellő mértékben figyelnek az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban előforduló romaellenes támadásokra Ukrajnában. Azonban a bűnüldöző szervezetek nem indították el időben az e csoportok által elkövetett fenyegetésekkel és támadásokkal kapcsolatos hatékony nyomozást. A vizsgálatok során nem volt arra utaló nyom, hogy célravezető intézkedéseket vezettek volna be, vagy azonosították volna az elkövetőket, annak ellenére, hogy a támadók a közösségi média csatornáin keresztül hirdették a bűncselekmények elkövetését.

A néppárti képviselő felvette a kapcsolatot több európai parlamenti képviselőtársával és civil szervezettel a hétvégi ügy kivizsgálása érdekében és konkrét intézkedéseket sürget az előítéltből elkövetett erőszak megelőzéséért és megakadályozásáért.