Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Váratlan döntés kukorica-ügyben

Váratlan döntés kukorica-ügyben

2007. 05. 16.

A Tanács szakbizottsága az Európai Parlament megkerülésével döntött a kukoricaintervenció megszüntetéséről

A Tanács mezőgazdasági szakbizottságában anélkül állapodtak meg a kukoricaintervenció fokozatos megszüntetéséről, hogy az Európai Parlament szavazott volna az erről szóló Glattfelder-jelentésről.

Glattfelder Béla, magyar néppárti képviselő szerint sajnálatos, hogy az Európai Bizottság és a Tanács ismét semmibe vette az Európai Parlamentet agrárügyekben.

Tegnap a Tanács mezőgazdasági szakbizottságában a tagállamok képviselői ugyanis anélkül állapodtak meg a kukoricaintervenció fokozatos megszüntetéséről, hogy megvárták volna az Európai Parlament erre vonatkozó jelentését.

A magyar képviselő által készített jelentést, amely az Európai Bizottság kukoricaintervenció azonnali megszüntetését célzó jogszabálytervezetét teljes egészében elutasítja, a múlt hónapban nagy többséggel támogatta az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága. A Glattfelder-jelentés szerint a kukoricaintervenció eltörlésére irányuló javaslat nemcsak szakmailag megalapozatlan és elhibázott, hanem súlyosan jogsértő is. Brüsszel ugyanis a kukoricaintervenciót már idén, a 2007/08-as gazdasági évtől eltörölné, miközben az idei vetésszerkezet már tavaly ősszel kialakult, a gazdák beszerezték a vetőmagot és a növényvédő szereket. Az intervenció azonnali eltörlése sérti a jogbiztonságot és visszamenőleges hatályú szabályozásnak minősül.

“A Tanács döntése, amely a következő két évre mennyiségi korlátozásokat, majd az intervenció 0 tonna/év mennyiségre való csökkentését tartalmazza, szintén elfogadhatatlan” – nyilatkozta Glattfelder Béla. – “Elsősorban azért, mert továbbra is korlátozza az intervenció lehetőségét 2007-ben, ami sérti a gazdák jogos várakozásait. Másrészt két év múlva gyakorlatilag megszünteti az intervenciót. A jelenlegi kedvező piaci kilátások ellenére sem fogadhatjuk el a jogsértést, és a hosszútávon is biztonságot nyújtó rendtartás szétverését.”

A mai nap fejleménye, hogy az Európai Néppárt, az Európai Parlament legnagyobb frakciója, támogatja a képviselő jelentését.

A képviselő abban bízik, hogy az Európai Parlament jövő heti strasbourgi ülésén sikerül többséget szerezni a jelentéséhez, de felhívta a figyelmet arra is, hogy az érdemben nem befolyásolja a Tanács döntését, csak halaszthatja azt, mivel jogilag nem kötelező.

Azt követően, hogy a Tanács formálisan is elfogadja majd az intervenció megszüntetését, Glattfelder Béla szerint a magyar kormánynak haladéktalanul az Európai Bírósághoz kell fordulnia.

A képviselő az ügy egy másik fontos tanulságának nevezte, hogy az Európai Parlament jogkörét mezőgazdasági ügyekben bővíteni kell, a gazdák érdekeinek megvédése érdekében.