Kisebbségpolitika

Változatlan lelkesedéssel az egységes magyar nemzeti képviselet kiterjesztéséért

2008. 05. 15.

Remélhetőleg a jelenlegi európai irányultságú többség rövid időn belül megerősödik, elsősorban a fiatalok körében. Ezáltal pedig egyre többen fogadják el azokat a fontos értékeket, amelyeket a földrészünkön vallunk.

Ehhez az kell, hogy Szerbia segítse az őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek otthontartását: biztosítsa az ehhez reálisan szükséges pozitív preferenciákat, és ugyanezt kérje más országoktól is saját kisebbsége számára, anélkül, hogy területét de facto kiterjesztené. Ha ezt teszi, könnyebb lesz a vízummentesség elérése – melyért magam is nagyon harcolok -, és a társulás ratifikációja mellett a tagjelölt státusz elérése.

Örömmel veszem, hogy az egységes magyar lista állítása nagy sikereket hozott a tartományi és helyi választásokon. A 100 ezer szavazat megszerzése nagyon nagy fegyvertény. Reményteli, hogy több önkormányzatnál sikerült a magyar egységes poltikai érdekképviseletnek megerősödnie, sőt néhány helyen többségbe is kerülni.

Bíztató, hogy valamennyi egyéni jelölt versenyben van a tartományi képviselői székért. Ahhoz, hogy ezt a Magyar Koalíció csakugyan el tudja érni, a második fordulóban is lelkes választói részvételre van szükség.

A köztársasági parlamentbe jutásra leadott több mint 70 ezer szavazat előrelépés a tavaly januári helyzethez képest. Azt jelzi, hogy az egység erősítése sok magyar szavazót visszahozott a magyar párthoz. Ezért több magyar belgrádi képviselő is lett.

Mivel még több mint 25 ezer szavazó a köztársasági választásokon a demokratikus alternatívák közül nem a saját nemzetit, hanem a legerősebbet választotta, tovább kell azon dolgozni, hogy ők is megértsék: a demokratikus alternatíva erősítésére a legjobb módszer a saját, nemzetileg körülhatárolható képviselet maximalizálása. Hiszen a közös célok mellett ez segíti a speciális magyar célok eredményesebb érvényesítését is. A természetes küszöb miatt nem veszik el magyar szavazat.

A nemzeti identitás megtartása csak a politikai identitás megerősítése révén érhető el, ehhez pedig nagy lehetőséget nyújt az önálló parlamenti csoport léte és erősebb befolyása. A tavaly januári mélypont utáni előrelépés remélhetőleg jó irányt mutat, és bízhatunk benne, hogy a legközelebbi parlamenti választásokon sikerül ezt a Rubicont is átlépni.

Kérek minden választójogú délvidéki magyar polgárt, éljen bárhol is, hogy a tartományi választások második fordulójában is menjen el szavazni, és segítse a politikai képviseletük erősítését.

A magyarok helyett a magyarok érdekeit mások teljes mértékben nem fogják képviselni, legfeljebb egy szintig elismerni.

Becsey Zsolt, az Európai Parlament tagja, EPP-ED, Fidesz