Valódi megoldásokat kell kínálnunk polgáraink számára

2022. 09. 13.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a finn miniszterelnökkel, Sanna Marinnal vitázott. Győri Enikő fideszes EP-képviselő felszólalásában kérte a miniszerelnököt, hogy a skandináv pragmatizmus jegyében „legyen partner egy erős, az európai polgárok legégetőbb problémáira koncentráló Unió működtetésében.”

Győri Enikő leszögezte: „A bőrünkön érezzük az uniós gazdaság rossz helyzetét:  növekednek a megélhetés költségei és zavarok lépnek fel az energiaellátásban is. Valódi megoldásokat kell kínálnunk polgárainknak”.

Hangsúlyozta: „Meg kell állítani az európai gazdaság mélyrepülését. Oroszország gyalázatos agressziója Ukrajnával szemben nem sodorhat minket is magával. A számok világosan mutatják: az elhibázott szankciós politika többet árt nekünk, mint magának az agresszornak. E téren teljes irányváltásra van szükség”.

Kiemelte: „Az energiapolitikai reformjavaslatokat az alapján kellene megítélni, mennyiben járulnak hozzá az ellátásbiztonsághoz, elérjük-e általuk az energia fogyasztói árának csökkenését, illetve a tagállamok sajátosságait figyelembe veszik-e. A gázárplafonra vonatkozó javaslat eszerint egyértelműen aláásná ellátásbiztonságunkat”.

„Száműznünk kell az ideológiát a szakmai kérdésekből. A jövő nemzedékeinek ész nélküli eladósítását abba kell hagyni” – húzta alá Győri. „A túlszabályozás és az adminisztrációs terhek meggondolatlan növelése helyett tehermentesíteni kell a vállalatokat, elsősorban a kkv-kat” – javasolta.

A képviselő emlékeztett: hozzák vissza a tagállamok közötti jóhiszemű együttműködés kultúráját, vessenek véget a kioktatósdinak. „Nincs helye ideológiának az uniós pénzek folyósításáról szóló tárgyalásokban. A magyarok végre jussanak hozzá a jog szerint őket illető forrásokhoz” – zárta felszólalását a fideszes képviselő.