Valakinek egy kormányzati stratégia. Másnak az élet!

2018. 03. 20.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke nyitotta meg ma délután azt a kiállítást, amely bemutatja, hogy Magyarországon egyre több fogyatékossággal élő személy élhet emberhez méltó körülmények között, kikerülve a roskadozó, szegregált intézmények falai közül. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő meghívására az érintettek is részt vettek a megnyitó ünnepségen, és elmondták, milyen nagy változást jelentett számukra, hogy végre önállóan élnek, közlekednek és dolgoznak.

A „Másnak egy kormányzati stratégia, nekem az életem – Életképek a magyarországi szociális intézményi férőhely kiváltás stratégiájáról és sikereiről” című kiállítás megnyitóján Kósa Ádám hangsúlyozta: „2010 óta folyamatosan kiállok az intézménykiváltás szükségessége mellett. 2011-ben az európai fogyatékosságügyi stratégiáról szóló jelentésében hívtam fel erre a figyelmet; 2013-ban pedig a strukturális alapokról szóló rendelethez tett módosító indítványaimnak köszönhetően kaptak kiemelt helyet a fogyatékossággal élő emberek igényei és érdekei”.

Kósa az elmúlt években több konferenciát és rendezvényt szervezett, hogy világossá tegye: a nagy intézetek fokozatos megszüntetése és a lakók közösségbe kerülése nem csak a fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek, hanem az egész társadalom számára nagyon fontos. Esélyeket és lehetőséget kapnak egy jobb életre, munkára, miközben a helyi közösség megérti és megszereti őket, s valóban befogadóvá válik.

Kósa emlékeztetett: Magyarország volt az első kelet-közép-európai ország, amely komplex stratégiát alkotott a nagy intézetek kiváltására. Az Európai Strukturális Alap segítségével hazánk 2017 és 2023 között tízezer intézményi férőhely kiváltását valósítja meg 80.000 millió forintból.

„A mostani kiállítással bemutatom, hogy jó úton járunk, de még csak a folyamat elején tartunk” – mondta el a néppárti politikus. „Az intézetekből kiköltöző fogyatékossággal élők példája bizonyítja, hogy a kormányzati stratégia működik, és meggyőződésem, hogy azért, mert az embereket helyezi a középpontba. A személyes segítés és az önálló életvitelt támogató más, helyi és közösségi alapú szolgáltatások lehetővé teszik, hogy ugyanolyan életet éljenek, mint bárki más. Senkit nem hagyunk az út szélén, a fogyatékossággal élőknek is joguk van méltó és boldog életet élni” – tette hozzá a fideszes politikus.

Kósa megköszönte az Európai Parlament elnökének személyes jelenlétét, amely jól mutatja az EP elkötelezettségét a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelének támogatása mellett.