Hírek

Vajdaság: pénzügyi és alkotmányos megerősítés kell

Vajdaság: pénzügyi és alkotmányos megerősítés kell

2007. 06. 19.

Az uniós ügyekért felelős szerb miniszterelnök-helyettes parlamenti irodájában kereste föl a magyar néppárti képviselőt, hogy tájékoztassa: Szerbia a közeljövőben lezárni készül a Társulási és Stabilizációs Egyezményről folyó tárgyalásokat, és jövőre számít az Európai Unió tagjelölti státuszára. Ugyancsak 2008-ban léphet életbe az integráció és Szerbia közötti vízumkönnyítési egyezmény – mondta Bozidar Delic.

A Koszovó-tárgyalásokkal kapcsolatban Becsey Zsolt emlékeztette vendégét, hogy Vajdaságban a magyarok ugyanolyan őshonosak, mint a szerbek Koszovóban. Az, hogy az utóbbiból ne vándoroljanak ki a szerbek, az albánok felelőssége. Azonban ha ez mégis bekövetkezik, az már a szerbek felelőssége, hogy a koszovói kivándorlók ne Vajdaság magyarlakta vagy akár csak etnikailag vegyes területeire költözzenek be – figyelmeztetett Becsey Zsolt.

Ugyancsak Vajdaság etnikai arányainak és többnemzetiségű voltának védelmében jelentette ki a magyar néppárti képviselő szerb vendégének: teljességgel elfogadhatatlan Vajdaság bármilyen területi fölbontása azzal az ürüggyel, hogy ily módon szerveznének az uniós regionális támogatásokra jogosult statisztikai egységeket (NUTS2 régiókat), főleg, ha az a magyarlakta területek szétszabdalására vezetne. E területi megosztást leszámítva a NUTS2 régiók megszervezése Szerbia belügye – ismerte el Becsey Zsolt, hozzátéve azonban: Vajdaság lehet az egységét megőrizve is európai uniós statisztikai régió. Bozidar Delic megígérte, hogy tájékozódik a kérdésről.

Az etnikai arányosságnak egyebek közt a felsőoktatásban, valamint a gazdasági életben való tiszteletben tartását sürgető magyar euroképviselőt Bozidar Delic tájékoztatta arról, hogy csupán minimumszintként értelmezendő a szerb költségvetésből a Vajdaságnak alkotmányosan járó 7 százaléknyi pénz, illetve az, hogy az összeg háromhetede fordítandó beruházásokra. Lesznek központi hitelek – jelentette ki Becsey Zsoltnak Strasbourg-ban Bozidar Delic. Szerbia Magyarországtól is kér hitelt, amit a szerb miniszterelnökhelyettes elsősorban a vajdasági magyar önkormányzatoknál nem gazdasági jellegű beruházásokra akar fordítani.