Kül-és biztonságpolitika

Vagy helyben segítünk Irakban, vagy tömegek jönnek Európába

2016. 12. 13.

„Több százezer észak-iraki keresztény és jazidi vallású menekült szeretne biztonságban hazatérni az Iszlám Állam uralma alól felszabaduló településekre Moszul város körzetében. Ám ha az Európai Unió és országai nem járulnak hozzá érdemben a biztonság megteremtéséhez lakóhelyükön, az üldözöttek hamarosan Európa felé veszik az irányt” – hangsúlyozta Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő mai plenáris felszólalásában Strasbourgban. A képviselő december eleji iraki látogatásának tapasztalatairól számolt be abban a vitában, amelyet az emberi jogok, többek között a vallásszabadság globális érvényesüléséről rendeztek Strasbourgban.

Az iraki keresztény és jazidi vallási közösségek vezetőinél tett közelmúltbeli látogatása alapján a politikus emlékeztetett: sürgős feltételeknek kell teljesülniük az Iszlám Állam terrorszervezet által elüldözött közösségek hazatéréséhez. „Víz, villany és oktatás – ezek biztosítása nélkül nem indulhat újra az élet az elpusztított településeken” – foglalta össze a néppárti képviselő a legsürgősebb teendőket. Mindezek nélkül az emberi jogok érvényesülésről sem beszélhetünk Irakban, és milliók fogják elhagyni az országot, ha Európa nem tud segítséget nyújtani az alapvető szükségletek fedezéséhez.

Hölvényi György szerint már a moszuli offenzíva lezárása előtt tárgyalóasztalhoz kell ültetni az egymással ellenséges észak-iraki etnikai és vallási csoportokat. Ha ez nem történik meg, a térség belső konfliktusai újra súlyosan kiéleződhetnek. „Vagy helyben adunk meg minden segítséget, vagy Európába jönnek a reményvesztett tömegek” – mutatott rá a kereszténydemokrata politikus.