Hírek

Üres ígéretek helyett tettek kellenek a gazdák védelme érdekében!

2023. 05. 25.

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (INTA) ma napirendjére tűzte a keleti tagállamokban piaci zavarokat okozó ukrán mezőgazdasági termékek problémáját. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője, aki az érintett gazdák tüntetésén is részt vett a héten Brüsszelben, az ülésen újra kiállt értük: “Egy háború sújtotta országgal szemben szolidárisnak kell lenni. Azt azonban nem fogjuk engedni, hogy a háború terheit a gazdáink viseljék.”

Leszögezte: “A rendkívüli védintézkedések május eleji aktiválása csak az első, de megkésett lépés volt a megfelelő irányba. Magyarországon még mindig tonnákban áll az ukrán gabona. A raktáraink 70%-a tele van, a betakarítás pedig egy hónap múlva kezdődik. Mielőbb megoldást kell találni a tarthatatlan helyzetre”.

Felszólította a Bizottságot: “Biztosítsák a szolidaritási sávok megfelelő működését, hogy a gabona eljusson azon országokba, ahol ténylegesen szükség van rá, eljusson az éhezőkhöz. Elvárom, hogy a mi gazdáink problémái iránt is ugyanolyan megértést tanúsítsanak, mint mikor nyugat-európai társaik elégedetlenek”.

A Bizottság válaszában jelezte: egy platformot hoznak létre, amely célja, hogy a zöld szolidaritási folyosók megfelelően működjenek.

“Bár a Bizottság kimondta, a körülmények fennállása esetén a jelenlegi, június 5-i határidőn túl is fenntartja a védintézkedéseket, és elgondolkodik azok kiterjesztésén egyéb termékekre, de puszta ígéretek még nem oszlatják el aggodalmainkat. A gazdák érdekeinek védelméből nem engedünk, továbbra is kiállunk mellettük!”