Kisebbségpolitika

Ukrán nyelvtörvény: EP-képviselők nyílt levele Porosenko elnöknek

2017. 09. 13.

A Fidesz-KDNP EP-képviselője, Bocskor Andrea kezdeményezésére az   Európai Parlament 37 képviselője – magyarok, bolgárok, románok, lengyelek és szlovákok –nyílt levélben fordultak Petro Porosenko ukrán elnökhöz, hogy aggodalmukat fejezzék ki az ukrán Legfelsőbb Tanács által szeptember 5-én elfogadott oktatási törvény miatt. S arra kérték az elnököt, ne véglegesítse azt aláírásával.  Az új oktatási törvény 7. cikkelyének jogsértő, a szerzett jogokat korlátozó, az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival  ellentétes voltára hívták fel az ukrán elnök figyelmét.

A levél utal arra, hogy az oktatás nyelvére vonatkozó 7. cikkely ellentétben áll az Ukrajna által ratifikált nemzetközi egyezményekkel: a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája, a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezmény és az Ukrajna és az Európai Unió közötti Társulási Megállapodás egyes cikkelyeivel. A képviselők közösen rámutattak, hogy a fent említett cikkely megszünteti az ukrajnai magyarok, románok, bolgárok, lengyelek, szlovákok azon jogát, hogy anyanyelvükön tanuljanak az oktatási rendszer minden szintjén, amely évtizedek óta bevett gyakorlat. A nemrégiben elfogadott jogszabály az ukrajnai nemzetiségi iskolák, a mintegy 120 román, 100 magyar, 5 lengyel tannyelvű iskola felszámolásához vezet. A törvény az ország lakosságának mintegy 20%-át kitevő nemzeti kisebbségeket megfosztja  az oktatás nyelvének szabad megválasztásától, attól az alapvető joguktól,  hogy anyanyelven tanuljanak. Ez súlyos visszalépést jelent az eddig érvényben lévő jogszabályokhoz képest, s differenciált jogi kategóriákba sorolja az ukrán állampolgárokat.

A nyílt levél szorgalmazója, Bocskor Andrea kárpátaljai politikus kiemelte: „Fontos, hogy az Európai Unió  konkrét lépéseket tegyen az ukrajnai jogszűkítési folyamat ellen, hisz az érintett anyaországok mellett az uniós vezetők lehetnek jó hatással a nemzeti kisebbségek számára negatív döntés visszafordítására”.

A nyílt levél magyar fordítása az alábbi linken olvasható:

http://bocskor.fidesz-eu.hu/hu/nyilt-level-petro-porosenkonak/